U Sarajevu krajem ljeta prva “Parada ponosa”

Bosna i Hercegovina će, nakon svih država u regiji, dobiti svoju “Paradu ponosa” koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

Inicijativa da se organizuje Bosanskohercegovačka povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

“Parada predstavlja borbu protiv nasilja, zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao i drugi građani BiH i slogan će biti ‘Ima izać””, rekao je član organizacionog odbora Branko Čulibrk.

- Reklama -

Pored niza događaja na rangu festivala i kulturnih evenata koji slave i promovišu zakonom i Ustavom data prava osobama nekonvencionalnih seksualnih orijentacija, Bosanskohercegovačka “Parada ponosa” prvi je događaj svoje vrste u našoj zemlji.

“Parade ponosa” se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori.

“Parada ponosa je jedan od najvažnijih aktivističkih događaja i pokazalo se da ona brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem životu LGBT osoba. Ne borimo se samo za našu slobodu nego i za slobodu svih osoba koje su diskriminisane. LGBT osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji u porodicu, na poslu, u institucijama, na ulici. Ovaj organizacioni odbor poštuje principe antifašizma, solidarnosti, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti “, rekla je Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra, a koja je ujedno i članica organizacionog odbora povorke.

Članica organizacionog odbora Dajana Bakić rekla je da su najave za održavanje parade već predate Ministarstvu saobraćaja i MUP-u Kantona Sarajevo.

“Pozivamo sve građane i građanske na solidarnost i da nam se pridruže u “Paradi ponosa”, rekla je Bakić.

(klix.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime