spot_img

U porastu nivo Save, ostali vodostaji u opadanju

Published:

Vodostaj svih reka u Republici Srpskoj stagnira ili opada, osim reke Save koji je u porastu. Reka Ukrina takođe se povukla u svoje korito.

Vodostaj Save kod Gradiške je u blagom porastu i sada iznosi 650 centimetara. U Odeljenju Civilne zaštite navode da očekuju još jedan talas do pola metra registrovan u području Jasenovca.

Potoci i manje reke, koje su prethodnih dana plavile šire područje u okolini Gradiške, povukli su se u korita, te više ne ugrožavaju naselja u nekoliko sela.

– Ukupno gledajući, situacija u gradiškoj opštini je pod kontrolom. Ne očekujemo da će još jedan talas bilo šta bitnije promeniti. Zato ovde nema razloga za brigu – kazao je Knežević za „EuroBlic“.

On navodi da je na području Donje Doline i Orubice aktivno klizište na savskom nasipu ali se ne radi o razmerama koje bi mogle dovesti do težih posledica odnosno izlevanja Save preko nasipa.

O tom problemu Civilna zaštita iz Gradiške upoznala je JU „Vode Srpske“ očekujući da se nasip sanira tokom proleća.

– Na području Bijeljine znatno opadaju vodostaji rečica Janje, Gnjice i Lukavca, nivo Drine ima trend stagnacije, dok je nivo Save u porastu — saopšteno je iz gradskog Odseka za civilnu zaštitu.

Vodostaj Drine jutros je iznosio plus 218 centimetara na vodomjernoj stanici Radalj i u protekla 24 časa imao je trend stagnacije, odnosno blagog opadanja. Vodostaj Save na vodomernoj stanici Jamena iznosio je plus 921 centimetar i za protekla 24 časa u porastu je za 45 centimetara.

– Trenutno nema izlevanja reka iz korita – navodi se u saopštenju Odseka za civilnu zaštitu, koji zajedno sa ostalim nadležnim službama u gradu prati situaciju na terenu i po potrebi će preduzimati potrebne mjere.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković stavio je van snage odluku o proglašenju prvog stepena pripravnosti zaštite od poplava na području grada koja je donesena 8. marta kada je vodostaj Sane iznosio 420 centimetara, saopšteno je iz gradskog Odseka za civilnu zaštitu.

Odluka je stavljena van snage zbog trenutne meteorološke situacije i predviđanja da u narednom periodu neće biti intenzivnih padavina koje bi mogle uzrokovati nagli rast vodostaja vodotokova na području Prijedora.

Takođe je odlučeno da se obavežu svi nadležni subjekti da preduzimaju mere asanacije stanja i otklanjanja posledica poplava u zonama koje su bile zahvaćene poplavama.

Vodostaj reke Sane jutros je iznosio 310 centimetara i ima trend pada s obzirom na intenzitet padavina na području Prijedora i na slivnom području vodotoka Sane.

U Odseku za civilnu zaštitu potvrđuju da se stanje u zonama naselja u kojima je došlo do zaplavljivanja normalizuje, da su se plavne vode povukle i da su sve putne komunikacije na području grada prohodne.

– Voda se još zadržava u prirodnim depresijama, a vodostaji reka Gomjenice i Miloševice takođe su u padu tako da nema ugroženih objekata u zonama ovih vodotokova – dodaje se u saopštenju.

 

 

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img