spot_img
spot_img

У једном граду у БиХ ниче девет нових фабрика

spot_img
spot_img

Пословна зона Живиница ускоро ће бити проширена с девет нових производних хала, у чију ће изградњу бити уложено више од 50 милиона марака. Отвориће ово нова радна мјеста у зони гдје већ раде хиљаде људи.

Допринијеће и привредном развоју града, који је прије четири године пронашао модел помоћи онима који покрећу посао или проширују постојећи.

Привредник Сафет Дервишевић из Живиница ускоро ће почети градити производну халу у којој ће за почетак бити запослено 30-ак радника, а у будућности планира да број упослених овдје буде више од стотину. Сматра да модел по којем јавна управа комуницира са привредницима доприноси да се већи број људи опредјељује да у Живиницама покреће нове бизнисе или проширује постојећу производњу као што је случај са његовом фирмом.

“Ми смо прије 3-4 мјесеца купили парцелу на којој стојимо. На њој је предвиђено да се ради производно-прерађивачки погон за обраду и прераду камена. То је, по мојој процјени, по некаквим цијенама од прије двије године, инвестиција од неких 10 до 12 милиона марака у инфраструктуру”, казао је Дервишевић за БХРТ.

По садашњим цијенама, улагање у халу која ће се градити овдје биће око 25 милиона. У Пословну зону Живинице до сада је уложено око 200 милиона и упослено више хиљада људи. Интензивирало се то отварањем Центра за бизнис прије четири године, гдје потенцијални улагачи на једном мјесту и у знатно краћем року имају прилику добити информације и прикупити документацију потребну за покретање бизниса.

“У Граду Живинице се континуирано повећава број директних страних инвестиција, али и наших директних инвестиција тиме што постојећа наша предузећа повећавају обим свог пословања, отварају нове хале, запошљавају нове људе и слично.”

У наредном периоду у Пословној зони Живинице биће изграђено 9 нових хала са улагањем око 50 милиона КМ. Првобитни циљ Града Живинице био је да, у примарно пољопривредном и трговинском крају, производњу и улагања подигну на виши ниво.

“Ми смо у овој години имали негдје око 915 милиона марака прихода. То је било повећање за око 40 посто у односу на 6 година прошлих и то је порука и наш циљ да остваримо милијарду укупног прихода на територији града Живинице. Остварујемо га једино уколико будемо отварали радна мјеста и то нам је ево и циљ”, истиче градоначелник Живиница Самир Камењашевић.

Модел комуницирања са привредницима онако како то раде у Градској управи Живинице користан је и као примјер и за друге локалне заједнице у Босни и Херцеговини. У оквиру Пословне зоне Живинице, планирана је и изградња научно-технолошког парка.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img