U inostranstvu živi dva miliona lica porijeklom iz BiH

Broj lica koja žive u inostranstvu, a vode poreklo iz BiH, iznosi najmanje dva miliona, što čini 56,64 odsto u odnosu na ukupno stanovništvo BiH, podaci su zemalja prijema i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu.

Stanovnici BiH najčešće se iseljavaju u Nemačku, a potom slede Austrija, Hrvatska i Srbija.

- Reklama -

S obzirom na to da BiH nema preciznu evidenciju ljudi koji su napustili zemlju, jedini prodaci koji se mogu koristiti kao statistika iseljavanja su podaci Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH o licima koja su odjavila prebivalište i boravište radi iseljenja.  Prema njihovim podacima, u 2016. godini 4.034 lica odjavila su boravak, od kojih se 1.196 iselilo u Nemačku, 895 u Austriju, 888 u Hrvatsku, 487 u Srbiju, 421 u Sloveniju, 63 u Crnu Goru, 38 u Norvešku, 36 u Holandiju i 10 u ostale zemlje.

Iseljenici novčano pomažu porodice i prijatelje u zemlji, a Centralna banka procenjuje da su novčane doznake iz inostranstva u prošloj godini iznosile 2,4 milijardi KM. Kad se tome dodaju i inostrane penzije koje stižu u BiH, radi se od 3,6 milijardi KM.

Podaci Svetske banke o novčanim doznakama iz inostranstva za 2016. godinu donekle se razlikuju, i po njima, u BiH je prošle godine ovim putem stiglo 3,3 milijardi KM.

Prema podacima Svetske banke, broj lica koja žive u inostranstvu, a vode poreklo iz BiH iznosi 44,5 odsto, što pozicionira BiH na 16. mesto u svetu po stopi emigracije u odnosu na broj stanovnika u zemlji.

Najnoviji podaci Svjetske banke pokazuju da je BiH po stopi emigracije znatno ispred Srbije /18 odsto/, Hrvatske /20,9 odsto/, pa čak i Albanije /43,6 odsto/, koja je godinama bila vodeća zemlja u Evropi po stopi iseljavanja u odnosu na ukupan broj stanovnika u zemlji.

Nadležne institucije BiH upozoravaju da je iseljavanje iz BiH kontinuiran proces i da je u direktnoj vezi sa brojem nezaposlenih, posebno mladih.

Prema Balkanskom barometru Saveta za regionalnu saradnju, većina stanovništva BiH nezadovoljna je životom u zemlji, a 50 odsto napustilo bi BiH i radilo u inostranstvu, što je najveći procenat u poređenju sa zemljama Jugoistočne Evrope.

U BiH ne postoji zakonska obaveza odjave prebivališta, tako da značajan broj onih koji napuštaju zemlju zbog zaposlenja, studiranja i drugih razloga ne odjavljuje svoje prebivalište.

Prema podacima Svetske banke, učešće novčanih doznaka u bruto društvenom proizvodu BiH u 2015. godini iznosilo je 11,1 odsto, što BiH stavlja na 23. mesto zemalja u svetu i četvrto u Evropi po ovom parametru.

Svi navedeni podaci deo su Izveštaja Ministarstva bezbednosti BiH o trendovima migracija.

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime