spot_img
spot_img

U Gračanici proizveden prvi BiH računar, najmanji na svijetu

spot_img
spot_img

U BiH je moguće napraviti uspjeh, a to dokazuju mladi iz Gračanice koji su pokazali zavidne rezultate na polju preduzetništva u kombinaciji sa građanskim aktivizmom.

Tring Doo je biser gračaničkog preduzetništva, i vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBiH i ponuđač usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva.

Firma je osnovana 2002 godine i od tada bilježi konstatan finansijski rast i stručno napredovanje. Ozbiljan i studiozan pristup svakom projektu, aktivan i neposredan odnos sa klijentima, konstantno i svakodnevno praćenje i implementacija najnovijih tehnologija kroz različite projekte i proizvode, učinile su da budu prepoznati kao kvalitetan i konkurentan brend u BIH i šire.

Craidd SOM je prvi bosanskohercegovački računar, koji su razvili i proizveli mladi stručnjaci u TRING d.o.o. Gračanica. Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom, prenosi portal Buka.

Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takodje se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u BiH ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uredjaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova.

Tehničke specifikacije

– Prvi bosanskohercegovački računar

– Najmanji SOM (System on module) baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitehturi

– Podržava Android 4.2.2, Linux

– Dimenzije: 65 x 30 x 7 mm

– RAM: 1 GB LPDDR3

– Memorija: NAND Flash (opciono)

– Micro SD konektor (class 2, 4, 6, 10 i UHS 1 i 3)

– Podržava Displej interfejs: HDMI 1.4,VGA, LCD, LVDS, TV

 

 

 

 

(N1)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img