U Gornjoj Maoči danas uhapšen Maksim Božić, islamizovani Srbin

Jedan od uhapšenih u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, zbog krivičnog djela terorizam, je dvadesetosmogodišnji Maksim Božić, Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu.

Božić je koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed, a uhapšen je danas u Gornjoj Maoči, objavio je “Dnevni avaz”.

- Reklama -

On je bio hapšen i 2010. godine zbog sumnje da je planirao teroristički napad u Tuzli, a policija je tada kod njega pronašla određenu količinu naoružanja i eksploziva. Sumnjalo se da je planirao da postavi eksploziv na Brčanskoj Malti, na dan kada se JNA povukla iz Tuzle, ali je nekoliko mjeseci kasnije pušten.

Za Božićem je 2014. godine, na osnovu zahtjeva Opštinskog suda u Tuzli, bila raspisana međunarodna potjernica.

On je godinama živio u Beču, gdje je i vrbovan za terorističke aktivnosti.

Određeno vrijeme nalazio se u zatvoru u Austriji zajedno sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim teroristom u BiH, koji je 2011. godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu i ranio jednog policajca.

Smatra se da je Božić bio jedan od njegovi bližih saradnika, a tokom postupka u Sudu BiH Jašarević je u više navrata pominjao Božićevo ime.

Maksim Božić rođen je 6. februara 1990. godine u Bijeljini.

Pripadnici Sipe uhapsili su danas dva lica i tokom pretresa na dvije lokacije u Sarajevu pronašli određenu količinu oružja i zastave koje asociraju na one koje koristi “Islamska država”.

Pronađeni su i privremeno oduzeti automatska puška, 12 praznih okvira za automatsku pušku, 405 metaka kalibra 7,62 milimetra, sedam ručnih bombi, tri jurišna prsluka, vojna uniforma, zastava koja podsjeća na one koje koristi “Islamska država”, dvije uramljene fotografije sa zastavama koje podsjećaju na zastavu “Islamske države”, pisma, razne uplatnice, nož, laptop, tri mobilna telefona, priručnik od opreme 511 i šest vreća rezanog duvana.

Pretres je izvršen po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti u dokazivanju krivičnog djela terorizam.

 

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime