spot_img
spot_img

У четвртак почиње контролно бројање гласова за предсједника РС, пренос уживо

spot_img
spot_img

Контролно поновно бројање гласачких листића за предсједника и потпредсједнике Републике Српске почиње у четвртак 13. октобра, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), а пренос уживо цјелокупног процеса, биће омогућен свим заинтересованим медијима у БиХ.

“На основу Наредбе Централне изборне комисије Босне и Херцеговине у Главном центру за бројање у Сарајеву у четвртак, 13. октобра 2022. године у 15.30 сати ће почети отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске”, навели су из ЦИК-а БиХ.

Такође, сви акредитовани посматрачи политичких странака, испред којих су овјерени кандидати за предсједника и потпредсједнике Републике Српске и независних кандидата, те кандидата који се појављују на гласачком листићу, као и акредитовани посматрачи за праћење Главног центра за бројање могу бити присутни у току бројања.

“Три јавна РТВ сервиса у Босни Херцеговини (РТВБиХ, РТВФБиХ и РТРС), уколико покажу интерес, могу уживо у цјелости преносити отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске. Исто ће бити омогућено и другим заинтересираним медијима у БиХ”, наводи се у саопштењу ЦИК-а, те додаје да је на овај начин јавност благовремено обавијештена.

Поред наведеног, ЦИК БиХ је на 62. сједници донијела и нову Наредбу да се поново броје гласови на 45 редовних бирачких мјеста за Парламенте БиХ и ФБиХ, Народне скупштине РС и скупштине кантона.

“Према овој Наредби, у циљу правилног обједињавања резултата избора на бирачким мјестима гдје је број гласова за кандидата већи од укупног броја гласова које је освојио политички субјект испред које је овјерен за учешће на изборима, по службеној дужности наређује се Главном центру за бројање да изврши отварање врећа са гласачким листићима, изврши контролно поновно бројање гласачких листића, те утврди и обједини резултате избора са 45 редовних бирачких мјеста за ниво Праламентарна скупштина БиХ, Парламент Федерације БиХ, Народна скупштина РС и скупштине кантона”, саопштили су из ЦИК-а БиХ и нагласили да ће наредба бити објављена на интернет страници Централне изборне комисије БиХ www.избори.ба и “сматрат ће се да је даном објаве достављена свим кандидатима политичких субјеката, независним кандидатима као и акредитираним посматрачима”.

О термину почетка поступања по овој наредби, по јавност у БиХ ће такође бити благовремено обавијештена, закључили су из ЦИК-а БиХ.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img