“U Brčkom imovina vlasništvo distrikta, a entitetu se to osporava”

- Reklama -

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević smatra da je pravo entiteta na imovinu potpuno drugačije u odnosu na ono kako tvrdi većina u Ustavnom sudu, te da je diskriminacija ako se u jednoj ustavnoj kategoriji kao što je Brčko distrikt sva imovina proglasi imovinom distrikta, a isto to se osporava entitetu.

On je rekao da većina u Ustavnom sudu BiH smatra da se pitanja imovine mogu rješavati u entitetima, ali tek pošto se na nivou BiH donese okvirni zakon kojim će se načelno utvrditi pravo na imovinu i raspored imovine.

- Reklama -

Knežević je naveo da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašen neustavnim, ali da on još nije potpisao tu odluku, tako da niko ne zna šta piše u njoj.

“Razumijem reakciju predsjednice Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, jer se oni bave strategijskim političkim pitanjima i oni odlučuju da li će reagovati na naš generalni stav, ali ne razumijem reakciju onih koji usput komentarišu nešto o čemu još ni nema javnog aspekta”, rekao je Knežević za “ATV”.

On je rekao da je na ovu odluku Ustavnog suda dao izjavu o neslaganju, kao i sudija Miodrag Simović, te se u odluci koja je osnov ove odluke o poljoprivrednom zemljištu navodi izdvojeno mišljenje i od tog stava ne odstupaju.

Knežević je naveo da Narodna skupština Republike Srpske ne traži ni od njega ni od Simovića da podnesu ostavke tako da o tome ne razmišljaju.

Komentarišući najavu da bi u parlamentarnu proceduru trebalo da budu upućeni prijedlozi zakona o položaju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zakon o Ustavnom sudu BiH, on je rekao da se prvi zakon donosi na klasičan način donošenja zakona, a drugi zahtijeva proceduru ustavnog karaktera i vidjeće se šta će biti.

“Oba zakona imaju svoj smisao, a da li će parlament to riješiti to nije pitanje Ustavnog suda”, dodao je Knežević.

Osvrćući se na zaključak o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojem Parlament Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Knežević je poručio da podržava sve što je usmjereno ka ispunjavanju ustavne norme i sadržaja Ustava prvenstveno dogovaranja, učešća entiteta i zajedničkih institucija BiH.

“Podržavam sve što politička praksa ili političke ideje žele da se dogovore”, dodao je Knežević.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime