spot_img
spot_img

У Брчком 606 становника старијих од 85 година

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако нема званичних истраживања о најстаријој популацији у БиХ нити посебне статистике о томе, на основу укрштања одређених података може закључити гдје се то најдуже живи у Босни и Херцеговини.

Наиме, према подацима пописа становништва, домаћинстава и станова, у нашој је земљи било 28.069 становника старих 85 и више година.

„Од тога је било 15.692 у Федерацији БиХ, 11.771 у Републици Српској и 606 у Брчко дистрикту“, одговорили су за Радиосарајево.ба из Агенције за статистику БиХ.

А пет општина у нашој земљи се издваја по броју најстаријих грађана.

На првом мјесту је Бања Лука, која је имала 1.559 грађана старих 85 и више година. Слиједе је Град Мостар са 1.152, Тузла са 864, а потом Ново Сарајево (819) и на крају Бијељина са 804 становника ове старосне доби.

О разлозима „дуговјечности“ у ових пет општина нема посебних анализа и истраживања, али социолози могу лако закључити зашто је то тако.

Социолог Амер Осмић за Радиосарајево.ба појашњава да се у ових пет општина, односно градова, дуже живи јер ту људи имају бољу здравствену заштиту него у другим подручима земље.

„Ово је ипак у питању и пет највећих градова у БиХ. Осим здравствене заштите, животни услови су квалитетнији него у другим мјестима. Чим сте мање оптерећени, веће су шансе да дуже живите. Морате имати и одређени ниво задовољства. Већи градови пружају и више могућности, квалитетнијих садржаја и начина да проводите слободно вријеме и не паднете у депресију“, казао је Осмић.

При томе, истакао је, треба нагласити да су жене дуговјечније од мушкараца.

„Разни фактори утичу на то да жене дуже живе. Жене су мање оптерећене физичким послом. А могуће и да су генетске предиспозиције другачије“, додао је Осмић.

Ипак, питање је колико се генерално може говорити о задовољству животом у Босни и Херцеговини, о чему говори и посљедњи извјештај о индексу среће, по којем је БиХ међу најнесрећнијим.

Но, Осмић подсјећа да постоји и истраживање о задовољству животом особа треће животне доби које је показало да су наши најстарији становници најзадовољнији.

 

 

 

(radiosarajevo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img