spot_img

U Bosnu stiže “prljav” novac

Published:

- Advertisement -

U proteklih nekoliko godina u Bosnu i Hercegovinu, putem kupovine nekretnina, ušao je novac sumnjivog porijekla, izjavio je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić novinarima u Sarajevu, na konferenciji pod nazivom “Indikatori rizika u vezi sa finansiranjem terorizma”.

Krešić kaže da je riječ o značajnom broju transakcija, odnosno novcu sumnjivog porijekla u gotovini, koji je naknadno registrovan kroz određeni finansijski sistem, ne navodeći o kojem iznosu je riječ. On je istakao da je u BiH dobrodošao svaki kapital koji je “čist” i koji će unaprijediti zemlju u pozitivnom smjeru.

– Treba nam dodatnog znanja i iskustva, s obzirom na nove načine i modele koje koriste lica koja žele da finansiraju terorističke aktivnosti i sadržaje, jer oni koriste nove tehnologije i sisteme i proizvode uvedene u sisteme plaćanja i razmjene novca – rekao je Krešić.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže za “Novosti” da je u BiH, a posebno u Federaciju BiH, stiglo na stotine miliona maraka “prljavog” novca koji se koristi za finansiranje vehabija, ali i izgradnju njihovih naselja i zgrada oko Sarajeva, gdje će se taj novac kasnije “oprati” daljom prodajom stanova na tržištu.

– U BiH nikada nije sprovedena velika akcija u kojoj bi se jasno utvrdilo ko to pere novac iz Saudijske Arabije i ko to finansira vehabije u BiH. Pa, na listi Savjeta bezbjednosti UN imate sedam organizacija iz Bosne koje su okarakterisane da finansiraju terorizam. O ovom problemu se ćuti – kaže Galijašević.

On dodaje da su i pojedine banke po Federaciji BiH na čudan način privatizovane i danas iza tih banaka stoji Saudijska Arabija i druge arapske zemlje koje preko njih finansiraju vehabije u BiH.

Dvodnevna konferencija pod nazivom “Indikatori rizika u vezi sa finansiranjem terorizma”, koja se održava u Sarajevu ima za cilj bolje razumjevanje problema finansiranja terorizma. U konferenciji učestvuju eksperti iz Velike Britanije, predstavnici agencija za sprovođenje zakona, tužilaštava, nadzornih organa u finansijskom sektoru i predstavnici privatnog sektora.

– Na području Federacije BiH imate 64 vehabijska naselja. Ti ljudi dobijaju novac svakog mjeseca. Pored toga finansira se i njihov put na strana ratišta. Plaćaju im se i avionske karte, daje se i novac njihovim porodicama kad neko iz kuće ode na sirijsko ratište. Takva naselja ne postoje nigdje drugdje, nego u Federaciji. To su kampovi za obuku, ali i regrutni centri za odlazak na druga ratišta. To su u stvari tačke pranja “prljavog” novca za finansiranje terorizma na globalnom nivou. U tim naseljima niko ništa ne radi, a svi žive dobro. Pitam se, odakle im novac? Ovo nisu tajne već činjenice, ali u BiH nema prave reakcije bezbjednjaka. Niko još nije postavio pitanje finansiranja ovih zajednica, čak ni u smislu obične krivične prijave. Niko nije pokušao da spriječi njihovu obuku. Frapantno je da se institucije na nivou BiH ne bore protiv toga – navodi Galijašević.

On tvrdi da vehabijskih naselja zasada nema u Republici Srpskoj, ali postoje potencijalna žarišta, pogotovo u mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, gdje dominiraju povratnici i izbjeglice.

Krešić je izjavio da postoje neusklađenosti stavova “sa strane” i onih iz BiH i dodao da je neophodno da se informacije razmjene i usklade. On navodi da je BiH dobila preporuke Organizacije za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) šta mora da unaprijedi u različitim segmentima, a jedna od njih odnosila se na nevladine organizacije. Ističe da postoji zastoj u sprovođenju tih preporuka i da BiH nije uspjela da primjeni akcioni plan koji je usvojio Savjet ministara BiH.

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img