spot_img

У БиХ стиже хиљаду миграната, смјештајних капацитета недовољно

Published:

У БиХ ће за најкасније двије седмице стићи око хиљаду миграната, пише “Дневни аваз” позивајући се на изворе из власти БиХ.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је да ова институција нема смјештај за те људе, те напоменуо да су неки од смјештајних капцитета уништени посљедњих мјесеци.

Ујић је истакао да би надлежне институције БиХ требало да направе стратегију за дочек већег таласа миграната, поготово што је Хрватска најавила затварање границе.

Према његовим ријечима, у БиХ тренутно постоји Имиграциони центар у Источном Сарајеву са 120 мјеста, те Азилантски центар у Делијашу, који може да прими око 300 лица.

Ујић је истакао да се легални прихвати имиграната из године у годину повећавају за око 20 одсто, док је илегалне тешко и израчунати.

“За два мјесеца ове године у БиХ је нелегално ушло 1.500 лица, што је драстично више него раније”, упозио је Ујућ.

Служби за послове са странцима недостаје око 90, а Граничној полицији БиХ око 580 службеника.

Ујић је напоменуо да је Савјет министара сагласан да треба ојачати Граничну полицију БиХ и Службу за послове са странцима.

“То је лако рећи. Нама је, због административних заврзлама, потребно најмање осам мјесеци да запослимо једног инспектора”, рекао је Ујић.

Међународне агенције саопштиле су да се у Грчкој налази око 60.000 миграната који чекају љепше вријеме, па да се преко Албаније и БиХ упуте ка Европи.

Према наводима “Дневног аваза”, три од четири прољетне мигрантске руте воде преко БиХ.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img