spot_img
spot_img

U BiH se ove godine očekuje dolazak više od 60.000 migranata

Published:

spot_img

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović rekao je danas da se ove godine u BiH može očekivati dolazak više od 60.000 migranata.

“Zato je potrebno što prije formirati vlast na nivou BiH kako bi se sa ovim gorućim problemom mogli suočiti kvalitetno”, rekao je Mitrović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući specijalni izvještaj institucije Omdusmana za ljudska prava BiH o stanju u oblasti migracija u BiH.

On je naveo da je u prošloj godini u BiH registrovano 22.000 migranata, s tim da se procjenjuje da se od 3.000 do 5.000 migranata trenutno nalazi u BiH.

“Procjenjuje se da oko 25 odsto migranata dolazi iz Sirije, dok su preostalih 75 odsto takozvani ekonomski migranti. Gotovo svi registrovani migranti spadaju u kategoriju neregularnih migranata, odnosno kategoriju stranaca neregulisanog statusa”, dodao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, u BiH se trenutno odvija proces mješovitih migracija.

“Preklapaju se motivi migracija, tako da imamo strance koji su u potrazi za boljim uslovima života i strance koji traže utočište uz međunarodnu pravnu zaštitu. BiH je dominantno tranzitna zemlja za državljane Pakistana, Irana, Iraka, Maroka, Tunisa, Alžira, Libije, Sirije, Avganistana”, naveo je Mitrović.

On smatra da povećan priliv svih kategorija migranata i kontinuitet tog procesa zahtijevaju obavezu dodatne mobilizacije materijalnih, finansijskih i ljudskih resursa kojima BiH ne raspolaže.

S druge strane, kaže Mitrović, kompleksna ekonomska, politička i socijalna situacija u BiH uzrok je povećanog broja migracija i građana BiH koji napuštaju zemlju.

“Ovako kompleksna situacija nameće obavezu da se moraju osigurati principi vladavine prava u procesu kontrole granice i ulaska i kretanja stranaca, uz uvažavanje ljudskih prava garantovanih međunarodnim standardima”, zaključio je Mitrović.

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img