spot_img
spot_img

У БиХ почиње изградња 150 км ауто-пута

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Изградња око 150 километара ауто-пута почеће ове године у БиХ, од чега је скоро 90 км у Републици Српској те 61,5 км у Федерацији БиХ, потврдили су надлежни.

Превозници, којима путна мрежа највише значи, поздрављају ове планове те истичу да су увјерени да ће њихова реализација донијети и додатне стране инвестиције у БиХ.

“То је велика, позитивна ствар. Свакој земљи битна је инфраструктура, првенствено ауто-путеви. Пуно ће то значити за превознике, под број један да што мање возимо по овим лошим путевима које тренутно имамо, изузев ово нешто мало километара ауто-пута који је изграђен”, рекао је Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт Републике Српске.

Он је истакао да су за превознике тренутно спорне цијене путарина, које су, како тврди, највише у окружењу, па можда и шире.

“Апелујем на надлежне да погледају цијене у окружењу, па можда и у ЕУ. Код нас су цијене највише. Што се изградње нових километара тиче, то свакако поздрављамо. Такве инвестиције и пројекти нам заиста требају”, рекао је Грбић за “Независне новине”.

Душан Топић, директор “Аутопутева Републике Српске” изјавио је да би у току 2022. године требало да почне изградња скоро 90 километара ауто-пута у Српској. Топић је нагласио да су тренутно активна градилишта двије дионице ауто-пута на коридору 5ц, од којих ће на прољеће бити завршена прва од петље Товира до Костајнице, чија градња је почела прије двије и по године.

“То је дионица дуга 5,5 километара, која укључује и велику петљу Товира, која је слична маховљанској”, рекао је Топић за Срну. Он је подсјетио да су прије мјесец дана званично почели радови на другој дионици коридора, од Костајнице до Путниковог Брда, на ентитетској граници, што представља такозвану обилазницу око Добоја.

“То је нових 5,5 километара. Дионица је интересантна јер имамо много веће објекте, па је самим тим градња скупља”, навео је Топић. Додао је да је, кад је у питању преостали дио коридора 5ц кроз Републику Српску, изгледно да ће се на прољеће почети са радовима.

“То је дионица од петље Товира до Вукосавља, односно ентитетске границе на сјеверу. Дионица је дуга 35 километара и за њу имамо готову пројектну документацију”, истакао је Топић.

Говорећи о дионици ауто-пута од Раче до Бијељине, Топић је истакао да је расписан јавни позив за изградњу дионице дуге 20 километара. Радови на овој дионици, напоменуо је Топић, требало би да почну почетком грађевинске сезоне, односно чим то временски услови дозволе. Када је о ФБиХ ријеч, Елмедин Володер, в.д. директора “Аутоцеста Федерације БиХ”, навео је да је од 2016. до 2021. година то предузеће изградило 31,1 километар ауто-пута, од чега је пуштен у саобраћај 21 километар.

“У другој половини 2022. године планиран је почетак новог инвестицијског циклуса вриједног 1,95 милијарди марака за изградњу 61,5 километара ауто-цесте. Радови ће прво почети на два стратешка и највећа изазова – тунел кроз планину Прењ, као и дионица Мостар југ – Мостар сјевер, те дионице Медаково – Озимице и Озимице – Поприкуше”, изјавио је Володер за федералне медије.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img