U BiH nestašica zmijskog seruma

Da je planinarka, koju je poskok ujeo za vikend na području planine Prenj, hospitalizovana u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, a ne u bolnici u Mostaru, ishod možda ne bi bio isti jer je na vrijeme dobila serum. Međutim, ono što je alarmantno jeste da u pojedinim bh. domovima zdravlja vlada nestašica seruma protiv ujeda zmije.

Planinarka je zbrinuta u bolnici u Mostaru, gdje je primila potrebnu terapiju i zasad nije životno ugrožena. Na tržištu je sve teže doći do seruma te se savjetuje građanima dodatni oprez tokom boravka u prirodi. Sarajevski Dom zdravlja je jedan od domova u kojem seruma trenutno nema.

- Reklama -

“Naša ustanova je trenutno u fazi nabavke seruma antiviperinuma (protiv ujeda evropskih zmija), koji će biti distribuiran prema potrebama na terenu koje prati Higijensko-epidemiološka služba DZ KS. U prethodnom periodu službe nisu zabilježile dolazak pacijenata s ujedom zmije”, saopštili su iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Kako navode pojedini federalni mediji, u Kantonu 10 su u potpunosti ostali bez seruma. Nadležni pojašnjavaju da su serum naručili još prije tri mjeseca kod farmaceutskog distributera, ali da još nije isporučen. Iako su se zmije u zadnja dva mjeseca pojavljivale na raznim lokacijama širom Banjaluke, zasad nije bilo veće opasnosti po ljude.

“U toku ove godine u Službu hitne medicinske pomoći javila su se dva pacijenta s ujedom zmije. U oba slučaja radilo se o ujedu neotrovne zmije. Pacijenti su hospitalizovani na Kliniku za infektivne bolesti KC Banjaluka”, poručili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaju da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog ujeda. Iz dvije banjalučke apoteke su nam rekli da seruma protiv ujeda zmija nemaju na stanju i da već godinama ovaj lijek ne naručuju.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime