spot_img
spot_img

У БиХ има између 35 и 50 хиљада патолошких коцкара

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Сваки четврти основац барем једном био у кладионици, а у средњој то је учинила половина њих, каже проф. Ромић из Клуба лијечених зависника о коцки

Спортске кладионице, аутомат-клубови, казина и слични коцкарски простори најпосјећенија су мјеста у БиХ. У земљи у којој је хиљаде патолошких коцкара, међу којима и велики број младих, Клуб лијечених зависника о коцки (КЛОК) једини се терапијски бави овим проблемом.
Дјечак од 16

Представник тог клуба, проф. Марко Ромић, специјалиста трауматске психологије, на недавно одржаном предавању у Мостару изнио је шокантан податак да у БиХ има између 35 и 50 хиљада патолошких коцкара! Врло мали број њих, рекао је, тражи стручну помоћ, а већина заврши на друштвеним маргинама.

На лијечењу сам имао дјечака од 16 година који је прокоцкао више десетина хиљада марака, боље рећи покрао или изварао родбину. Радио сам истраживање на прилично великом узорку у основним и средњим школама и резултати су показали да је сваки четврти основновац барем једном био у кладионици, а у средњој то је учинила половина њих. То је поражавајуће, а ми као родитељи, одгајатељи и наставно особље све мислимо да то није тако страшно, а заправо је то огроман проблем – казао је Ромић.

Иако је међу зависницима пуно више мушкараца, Ромић је подвукао да је коцкање и женски проблем.

Жена од 73

У КЛОК-у сам имао жену од 73 године. Генерално, жене играју Бинго, јер мисле да се не разумију у спорт. Један од првих случајева, када је ријеч о женама, била је дјевојка из веома угледне породице, добростојеће, прилично функционалне. Док је била у основној и средњој школи, била је изврсна и у учењу и у понашању. Треће године од уписа факултета њен бивши младић јавио је њеним родитељима да му је дужна 8.000 КМ. Дакле, та дјевојка је онај новац који је добијала за школарину и друге потребе трошила на Бинго! Њен бивши дечко је био много заљубљен у њу и како је из добростојеће породице, посуђивао јој је новац надајући се да ће му она једног дана узвратити љубав. Када је схватио да од тога нема ништа, назвао је њене родитеље, који су се, када су све сазнали, ухватили за главу – каже Ромић.

1,7 милијарди КМ грађани ФБиХ лани оставили у кладионицама

Укупно милијарду и 719 милиона марака грађани ФБиХ прошле године оставили су у кладионицама. Ових дана објављен је податак да су само становници малог и сиромашног Горажда у тој цифри учествовали са 20 милиона КМ. Ромића то, с обзиром на искуства која има, не изненађује.

Код нас постоји очита спрега између групација које владају и кладионица и док се то не ријеши, веома тешко ћемо направити неке значајније кораке – каже Ромић.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img