U BiH 29 ljudi ima svoj avion

Prema podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH od ukupno 87 civilnih letjelica čak 29 su u vlasništvu fizičkih lica.

Registar BHDCA odranije je dostupan javnosti, a kako su naveli iz ove institucije, visina naknade za upis letjelica u registar definisana je članom 17. Odluke o visini naknada za usluge iz nadležnosti BHDCA i zavisi od klase i njihove težine.

Broj letjelica upisanih u registar ima blagu tendenciju porasta u prosjeku od jedan do dva godišnje, a posljednji put je ažuriran u avgustu prošle godine.

- Reklama -

Imena fizičkih lica koji su vlasnici letjelica ne mogu biti objavljena javno jer Zakon o zaštiti ličnih podataka ime i prezime klasifikuje kao lični podatak.

To što je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu ne sprečava bogate da, pored luksuznih kuća i automobila, sve više kupuju i letjelice, o čemu svjedoči i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz 2018. godine da je za dvije godine uvezeno osam letjelica, za šta je iskeširan 1,21 milion maraka.

Prema podacima UIO, najskuplja letjelica u protekle dvije godine, vrijedna više od 700.000 maraka, uvezena je iz Italije, a riječ je o avionu CS-23, objavili su ranije domaći mediji.

Spisak privatnih letjelica u BiH i njihove vlasnike pogledajte OVDJE.

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime