U 2017. potrošeno deset miliona maraka za službene limuzine

Najmanje deset miliona maraka koštali su službeni automobili političara i funkcionera kupljeni 2017. godine, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).

Više od 250 raspisanih nabavki automobila koje je analizirao BIRN BiH vrijedi preko 12 miliona maraka, dok je vrijednost zaključenih ugovora veća od deset miliona maraka. Za dio nabavki raspisanih u toku 2017. informacije nisu dostupne ili procedure još uvijek nisu završene.

- Reklama -

Najskuplji automobil nabavljen prošle godine, prema dostupnim informacijama zvaničnog portala javnih nabavki, kupila je “Elektroprivreda Republike Srpske”. Informacije o automobilu kupljenom od kompanije “MRM Ljubuški” nisu dostupne na portalu i stranici “Elektroprivrede”.

Iz dokumenata dostupnih na zvaničnoj stranici preduzeća vidljivo je kako je “MRM” ponudio vozilo od 126.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a i dao popust od 6.000 KM. Na taj način ponuđena cijena je odgovarala tenderu. Samo dan nakon potpisivanja ugovora, “Elektroprivreda” je potpisala novi ugovor s “MRM-om” za nabavku “dopunske prateće opreme za novonabavljeno putničko motorno vozilo”. Procijenjena vrijednost ove nabavke bila je 6.000 KM.

Iz ove kompanije nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o ovom automobilu.

Prema podacima državnih revizora od prije nekoliko godina, prosječna cijena novog vozila je 40.000 KM, a službena vozila su u prosjeku znatno novija od privatnih. Analiza BIRN-a BiH pokazuje da ove godine prosječna cijena oko 160 vozila na svim nivoima iznosi 45.000 KM.

BIRN BiH je analizirao samo nabavke putničkih automobila, odnosno limuzina. Analizom nisu obuhvaćene nabavke za policiju ili druge slične službe, niti komunalna preduzeća. Kao izvor podataka je korišten zvanični portal javnih nabavki, na kojem se ne objavljuju sve provedene nabavke, a sve institucije ne objavljuju rezultate nabavki niti količinu automobila.

Deset najskupljih automobila kupljenih tokom 2017. godine koštalo je preko milion maraka.

 

 

 

 

 

(detektor.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime