У 2017. потрошено десет милиона марака за службене лимузине

Најмање десет милиона марака коштали су службени аутомобили политичара и функционера купљени 2017. године, показује анализа Балканске истраживачке мреже у Босни и Херцеговини (БИРН БиХ).

Више од 250 расписаних набавки аутомобила које је анализирао БИРН БиХ вриједи преко 12 милиона марака, док је вриједност закључених уговора већа од десет милиона марака. За дио набавки расписаних у току 2017. информације нису доступне или процедуре још увијек нису завршене.

- Реклама -

Најскупљи аутомобил набављен прошле године, према доступним информацијама званичног портала јавних набавки, купила је “Електропривреда Републике Српске”. Информације о аутомобилу купљеном од компаније “МРМ Љубушки” нису доступне на порталу и страници “Електропривреде”.

Из докумената доступних на званичној страници предузећа видљиво је како је “МРМ” понудио возило од 126.000 конвертибилних марака (КМ) без ПДВ-а и дао попуст од 6.000 КМ. На тај начин понуђена цијена је одговарала тендеру. Само дан након потписивања уговора, “Електропривреда” је потписала нови уговор с “МРМ-ом” за набавку “допунске пратеће опреме за новонабављено путничко моторно возило”. Процијењена вриједност ове набавке била је 6.000 КМ.

Из ове компаније нису одговорили на упит БИРН-а БиХ о овом аутомобилу.

Према подацима државних ревизора од прије неколико година, просјечна цијена новог возила је 40.000 КМ, а службена возила су у просјеку знатно новија од приватних. Анализа БИРН-а БиХ показује да ове године просјечна цијена око 160 возила на свим нивоима износи 45.000 КМ.

БИРН БиХ је анализирао само набавке путничких аутомобила, односно лимузина. Анализом нису обухваћене набавке за полицију или друге сличне службе, нити комунална предузећа. Као извор података је кориштен званични портал јавних набавки, на којем се не објављују све проведене набавке, а све институције не објављују резултате набавки нити количину аутомобила.

Десет најскупљих аутомобила купљених током 2017. године коштало је преко милион марака.

 

 

 

 

 

(detektor.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime