spot_img
spot_img

Tuzlanska kolona: Zločin bez kazne

Published:

spot_img

Na današnji dan 1992. godine muslimanske snage napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju.

Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena. Pravde za stradale nema ni nakon 26 godina. Oni, međutim, nisu zaboravljeni. Sjećanje na gnusan zločin održano je na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Rane krvavog 15. maja ne blijede. Preživjeli učesnici Tuzlanske kolone sa gorčinom i strahom sjećaju se tog kobnog dana. Pričaju da su pripadnici Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i Patriotske lige napali nedužne, vojnike JNA, i nisu im dozvolili da se mirno povuku iz Tuzle.

– Nalazio sam se u jednom kamionu gdje je većina ljudi poginula. Ja sam ranjen, a moj otac poginuo. Nepunih 17 godina sam imao, najradije ih da se ne sjećam – ispričao je Željko Nedić, najmlađi učesnik Tuzlanske kolone.

Neki od vojnika su tog kobnog dana život izgubili u sanitetskom vozilu, koje je bilo obilježeno Crvenim krstom.

– Vozač je pogođen, vozilo je skrenulo sa puta, udarilo u zgradu i zapalilo se, izgorjeli su. Od njega smo dobili samo jednu butnu kost od 20 centimetara. I ona nije bila čitava. I tako smo ga identifikovali – otkrio je Miodrag Vujanović, brat vojnika ubijenog u Tuzlanskoj koloni.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović izjavio je da cilj napadača bio da ubiju što više pripadnika srpskog naroda.

– Ovaj spomenik upozorava mlađe generacije da se neprijatelju ne smije vjerovati, ovi ljudu su vjerovalii i izgubili su život – jasan je Stevanović.

Članovi porodica poginulih, njihova rodbina, prijatelji, predstavnici Boračke organizacije, resornog ministarstva, lokalne zajednice položili su vijence i cvijeće na spomen-obilježje.

 

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img