Tuzlak promijenio “ravnozemljašima” ime Fejsbuk grupe

Mustafa Sejdinović, koji živi u Tuzli, postao je zvijezda društvenih mreža na Balkanu i šire jer je uspio postati administrator grupe “Ravna Zemlja Balkan” na društvenoj mreži Fejsbuk, a kao prvi potez odlučio je promijeniti naziv te grupe u “Okrugla zemlja/Round Earth Balkan“.

Mustafa inače radi za jednu američku kompaniju, a u slobodno vrijeme bavi se pisanjem.

On je bio član Fejsbuk grupe koja je promovisala teorije zavjere da je planeta Zemlja ravna ploča, što je teorija koja ima veliki broj zagovaratelja diljem planete, a Mustafa nije mogao da vjeruje da ljudi podržavaju tu ideju.

“Ušao sam u tu grupu jer sam prije nekoliko mjeseci vidio da su se provalili. Iskreno, htio sam da se zabavim. Nisam se htio s njima raspravljati. Znam da je uzalud, kao što će uvijek biti. Kada sam preksinoć dobio admina, odlučio sam da ih istrolam i to uradim na najefektniji način”, priča on.

Za taj potez što je promijenio ime Fejsbuk grupe dobio je brojne poruke podrške. Ne samo iz BiH, već i iz drugih zemalja. Novi naziv grupe oni ne mogu mijenjati u sljedećih dvadesetak dana.

“Ma, ne znam ko se sve nije javio. Brojni ljudi, poznati, nepoznati. Od Slovenije do Makedonije. Javili su se da me podrže i čestitaju. Ovim putem želim da im zahvalim. Ne mogu svima odgovoriti na poruku”, ističe Mustafa.

Međutim, bilo je i negativnih reakcija, ali vrlo malo.

“Dobio sam jednu negativnu poruku od tipa koji mi je u inbox napisao da sam glup, da smo svi mi slijepi, da nisam svjestan šta se dešava i šta će se desiti, da bi nas volio vidjeti kako gorimo itd. To je jedna jedina poruka. Ostalih stotine su pune podrške i pozitivnih reakcija na sve. Drago mi je da sam ljude nasmijao i popravio im dan”, priča ovaj mladić.

Po njegovim riječima, uvijek je pravo vrijeme da se suprotstavljamo teorijama zavjere i ljudima koji ih zagovaraju.

“Krivica je u obrazovnom sistemu koji uči ljude kako potrebnim, tako i nepotrebnim stvarima. Umjesto da nas uče kako da mislimo, uče nas šta da mislimo. To je pogrešno. Ne treba nas učiti samo suhoparnim činjenicama, nego i kako da ih protumačimo. Kako da upotrijebimo sve te činjenice u našim životima”, poručio je Sejdinović.

Reakcije na Mustafin potez nisu izostale ni od članova pomenute grupe pa je jedan napisao da se prijave zainteresovani kandidati za admina, ali i uputio jasnu poruku Mustafi:

“Ovoga puta nećemo dozvoliti uljezima da tako lako dobiju pristup grupi”, napisao je taj zagovornik teorije da je Zemlja ravna ploča.

Neki “ravnozemljaši” su pisali da će tražiti pomoć od Marka Zukerberga kako bi sačuvali svoju grupu u kojoj brane svoju teoriju.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime