Tuzla: Brčanski maturanti organizovali akciju za migrante

Maturant Lejlija Aljić, zajedno sa svojim drugarima iz JU Poljoprivredne i Medicinske škole iz Brčkog u decembru je pokrenuo akciju pomoći migrantima u Tuzli.

Prikupljanje pomoći je završeno prethodne sedmice, a tim maturanata predvođenih gospodinom Eldadom Mrkaljevićem, profesorom tehnološke grupe predmeta, danas je u Tuzlu donio prikupljenu pomoć.

Prije dvije sedmice, na adresu organizacije Citizens against terrorism(CAT) iz Tuzle je stigla molba maturanata iz JU Srednje Poljoprivredne i Medicinske škole iz Brčko Distrikta za pomoć u humanitarnoj akciji i pravilnoj distribuciji prikupljenih stvari.

Humani građani Brčkog su tokom prošle sedmice u prostorijama škole donirali zimsku odjeću, obuću, konzerviranu hranu i higijenske potrebštine migrantima, koji se trenutno nalaze u Tuzli. Čitavu akciju su koordinisali učenici iz Vijeća učenika ove škole, a nesebičnu pomoć i podršku pružao im je i kolektiv same škole

Želja CAT-a Tuzla bila je pomoći migrantima, ali isto tako pružiti podršku mladim ljudima, koji samostalno iniciraju pozitvne aktivnosti u svojoj zajednici. Također, dati im do znanja da nisu usamljeni u vremenima, kada sve veći broj građana svoju podršku pruža samo na internetu.

Danas oko 13 časova, Tuzlaci su dočekali tim srednjoškolaca iz Brčkog na Glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli. Istovremeno su i volonteri EMAUS-a na istoj lokaciji služili redovan ručak. Na platou ispred Autobuske stanice u Tuzli dočekala ih je Nedžla Masri, jedna od neumornih i hrabrih volonterki, koja svakodnevno pomaže ljudima u nevolji. Iz razgovora sa njom smo saznali da smo prva organizovana grupa mladih ljudi, koja se javila da pomogne. Također, dobili smo i mnogo informacija o teškim uslovima u kojima hrabri volonteri rade.

Neumorna Nedžla, tokom sortiranja pristigle garderobe iz Brčkog, nas je uputila u situaciju na terenu – te apelovala na nas da prenesemo informaciju da svi dobri ljudi, koji bi željeli odvojiti nekoliko sati sedmično za human rad su i više nego dobro došli.

Povodom ove akcije razgovarali smo i sa maturanticom Ajlom Redžić, koja nam je ispričala kako je došlo do same akcije:

“Na ideju za ovu humanitarnu akciju je došao učenik naše škole, koji je istu predložio na vijeću učenika, a ja sam se kao aktivni član vijeća naše JU Poljoprivredne i medicinske škole rado odazvala te sa velikim oduševljenjem prihvatila da budem jedan od organizatora. U ime učenika, naše škole, se zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u prikupljanju velikog broja donacija, te se nadamo uspiješnim akcijama ovog karaktera u narednom periodu.”

“Nisam željela da budem jedna od onih, koji svoju humanost pokazuju samo komentarima na fejsbuku. Htjela sam izaći na ulicu i pomoći.” su riječi Mirele Biković, koja je u CAT Tuzla bila zadužena za saradnju sa brčanskim maturantima tokom humanitarne akcije.

 

 

 

 

(catbih.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime