Tužilaštvima ne vjeruje ni polovina stanovnika

Ni polovina osoba koje dolaze u kontakt sa tužilaštvima u BiH nema povjerenja u njihov rad, niti smatra da rade kvalitetno i efikasno.

Porazan stepen povjerenja u jednu od najvažnijih karika pravosuđa otkrila je analiza koju je usvojio Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH. Anketirane su isključivo osobe koje su u posljednje tri godine imale iskustva sa tužilaštvima, a glavne kategorije su povjerenje u tužilaštva i ocjena rada tužilaštava.

- Reklama -

Rezultati pokazuju da povjerenje u tužilaštva ima samo 44,2 odsto ispitanih. I u toj grupi većina se izjasnila da im tužilaštva ulijevaju samo djelimično povjerenje. Ni najmanjeg povjerenja u tužilaštva nema 23 odsto ispitanih, a ta činjenica dodatno zabrinjava, jer je procenat duplo veći nego u slučaju onih koji imaju puno povjerenje. Analiza se bavila i razlozima nepovjerenja, a najveći broj ispitanih, 38 odsto, je stav bazirao na negativnom ličnom ili iskustvu bliske osobe sa tužilaštvom. Četvrtina ispitanih je istakla da generalno nema povjerenje u državne institucije, a 16 odsto u pravosuđe. Među ostalim faktorima nepovjerenja su negativne informacije o tužilaštvima, njihova politizacija i sporo procesuiranje predmeta. S druge strane, razlozi koje navode oni koji su iskazali povjerenje su pozitivno lično ili iskustvo bliske osobe sa tužilaštvom i pozitivno medijsko izvještavanje.

Rad tužilaštava generalno kvalitetnim ili donekle kvalitetnim ocjenjuje manje od 46 odsto ispitanika. Glavni problemi koje su ispitanici istakli kao razlog za negativnu ocjenu rada tužilaštava su sporo i nekvalitetno procesuiranje slučajeva kriminala (31 odsto), korupcija (šest odsto) i uticaj političkih stranaka (pet odsto). Učesnici ankete su istakli i problem sa kvalitetom optužnica koje često bivaju oborene na sudovima, jer nisu dobro pripremljene.

Tužilaštva su pretežno negativne ocjene zaradila i za efikasnost rada. Tek 36 odsto anketiranih smatra da tužilaštva pravovremeno procesuiraju slučajeve, a kao probleme su istakli i predugo trajanje postupaka i angažovanje nedovoljno iskusnih ljudi.

Kada je riječ o kvalitetu tužilaca, 45 odsto ispitanika smatra da oni svoj posao obavljaju nezavisno, a 34 odsto da tužioci rade bez političkih i drugih vrsta pritisaka. Pozitivan stav je zabilježen kada je riječ o profesionalnim i stručnim kvalifikacijama tužilaca. Nedostatak kapaciteta u tužilaštvima, kako materijalnih i infrastrukturnih, tako i kadrovskih je takođe identifikovan kao problem. Jedan od problema koji navode učesnici ankete je nedovoljna transparentnost tužilaštava. Tek 42 odsto ispitanih navelo je da su informacije o radu tužilaštava uvijek dostupne.

Kako bi uticao na rješavanje ovih problema VSTS je usvojio strategiju kojom su sva tužilaštva u BiH obavezana da je primjenjuju. Ona podrazumijeva niz aktivnosti usmjerenih na obezbjeđivanje profesionalnog postupanja prema učesnicima u krivičnom postupku, upoznavanja zajednice sa radom tužilaštava i uspostavljanja i jačanja interakcije sa društvenom zajednicom radi suzbijanja kriminala. Ciljevi strategije su stvaranje pretpostavke za profesionalno postupanje prema oštećenima, svjedocima, osumnjičenima, optuženima, advokatima, vještacima i javnim organima koji učestvuju u procesima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da je situacija najlošija u najvažnijim tužilačkim institucijama kao što je Tužilaštvo BiH.

– Svi pokazatelji govore da je ta institucija pod snažnim političkim uticajem. U Tužilaštvu BiH odavno glavni fokus stavljaju na političke procese dok neki predmeti godinama stoje u ladicama i skupljaju prašinu – rekao je Košarac.

Poslanik NDP-a u Parlamentu BiH Momčilo Novaković smatra da je strategija dobra ideja ako se VSTS bude iskreno zalagao za njeno sprovođenje posebno u domenu zaštite svjedoka. On je kazao da je očigledno da su potrebne drastične promjene, jer je malo onih koji vjeruju tužilaštvima i generalno kompletno pravosuđu.

Opravdanja

U VSTS-u su istakli da njihovi sagovornici iz tužilaštava uglavnom smatraju da građani uopšte imaju negativan utisak o tužilaštvima.

Kao osnovni faktor koji doprinosi takvoj percepciji oni su navodili činjenicu da građani nisu adekvatno upoznati sa radom i nadležnostima tužilaštva.

Koliko imate povjerenja u rad tužilaštava?

 • 12,8% – Imam veoma mnogo povjerenja
 • 31,4% – Donekle imam povjerenja
 • 18,3% – Niti imam, niti nemam povjerenja
 • 14,4% – Djelimično nemam povjerenja
 • 23,1% – Uopšte nemam povjerenja
 • Kako biste generalno ocijenili rad tužilaštava?
 • 11,5% – Veoma kvalitetan
 • 34,3% – Donekle kvalitetan
 • 23,4% – Niti je kvalitetan, niti je nekvalitetan
 • 17,9% – Djelimično nije kvalitetan
 • 12,8% – Uopšte nije kvalitetan

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime