Turkovićeva podrškom Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, nepravosnažno osuđenog na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, napisavši da je u pitanju “presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca”.

Iz Srpske su šefici bh. diplomatije, koja bi trebalo da predstavlja sve narode u BiH, poručili da je na ovaj način udarila snažan šamar suživotu.

Prenoseći kompletan raniji Fejsbuk status Adina Mahmuljina, sina Sakiba Mahmuljina, Turkovićeva je na toj društvenoj mreži napisala da tako govori sin “čovjeka koji je branio svoju zemlju koja je bila napadnuta”.

“Ovo nije presuda Sakibu, ovo je presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca! Ne sude one koji su odgovorni za zločine, koji veličaju zločince, koji uskraćuju prava na istinu, a samim tim i pomirenje, koji opstruiraju svaki progres ove zemlje, koji siju mržnju”, navela je na svojoj Facebook stranici Bisera Turković, gdje svakodnevno objavljuje svoje aktivnosti, a prenijeli su brojni bh. portali.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je da izjava ratne ambasadorke, te poratne ministarke Bisere Turković, koja se, kako je dodao, “prema nekim izvorima dovodi u vezu sa dolaskom radikalnih islamista u BiH”, definitivno nije ništa novo.

“Ovo je odranije poznat stav i odnos bošnjačke politike prema događajima tokom devedesetih godina prošlog vijeka u BiH, a koji su, kao što znamo, u Dejtonskom mirovnom sporazumu okarakterisani kao tragičan sukob u regionu”, kaže Kojić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, matrica je potpuno ista, u šta se javnost uvjerila i prethodnih dana, nakon istupanja stranačkog šefa Bisere Turković, lidera SDA Bakira Izetbegovića, a koji je Srbe nazvao lošim narodom.

“Ratnohuškačke poruke, kojih je u zadnje vrijeme dosta, ne mogu da doprinesu pomirenju. Ova njena izjava je poruka da je teško graditi suživot. To je veliki šamar suživotu. Poruka suživota dolazi iz Republike Srpske, a izjavama koje daju Bakir Izetbegović i Bisera Turković definitivno se šalju poruke da Bošnjaci ne žele suživot sa Srbima”, naveo je Kojić.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, rekao je za “Nezavisne” da se jako dobro zna da je Bisera Turković visoki funkcioner SDA.

“Bisera Turković je ionako kompromitovana ličnost u svim pogledima. Ona ne zastupa uopšte BiH. Ona zastupa samo FBiH, brani ratne zločince”, ističe Mandić, te dodaje da Srbi zaslužuju da se Turkovićeva pod hitno skloni sa funkcija koje obavlja.

Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH, ocjenjuje da novi postupak Turkovićeve predstavlja “lajkovanje zločina mudžahedina, odnosno glorifikovanje svih onih groznih stvari koje je činio odred ‘El mudžahedin'”.

Prema njegovim riječima, ovakav postupak Turkovićeve pokazuje da je njen stav da zločin koji su počinili pripadnici njenog naroda nije zločin, već da zločin mogu počiniti samo pripadnici drugog naroda.

“Tu imate onu priču o ‘lošem narodu’ koja je potpuno istovjetna i kod Bisere Turković i kod Bakira Izetbegovića, a bila je veoma slična i kod pokojnog Alije. Sama konstitucija SDA, kao političke partije koja se smatra najvažnijom kod Bošnjaka, nema nikakve veze s percepcijom države, zajedništva i suživota, već isključivo potrebom da jedan narod vlada drugim narodom”, rekao je Stevandić za “Nezavisne”.

Podsjetimo, Mahmuljin je, po optužnici, osuđen da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika. Nakon što je Sakib Mahmuljin osuđen, na Fejsbuku se oglasio njegov sin Adin Mahmuljin.

“Takvom čovjeku sude jer je stao u odbranu svoje porodice, svoje domovine, svoje vjere i svog naroda i što je dušmanima, zajedno sa svojim prijateljima, svojim vojnicima i saborcima pokvario planove o nestanku našeg naroda”, naveo je, između ostalog, Adin Mahmuljin, a tu njegovu objavu je na Fejsbuku prenijela Turkovićeva, koja se juče nije javila na naše brojne telefonske pozive.

HNS: Osuditi zvjerstva mudžahedina

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozvali su bošnjački politički i državni vrh da konačno osudi zvjerske pohode i zločine mudžahedina u BiH jer, kako navode, masovne grobnice, ritualna ubistva i kampovi koji su služili kao logori za nedužne civile nikad nisu doživjeli osudu zvanične bošnjačke politike.

Iz boračkog odjeljenja HNS-a saopšteno je da je presuda Sakibu Mahmuljinu, ratnom komandantu 3. korpusa Armije RBiH i direktnom rukovodiocu odreda “El mudžahedin”, čiji su pripadnici činili zločine nad nebošnjačkim stanovništvom, konačno dala pravni ishod.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime