spot_img
spot_img

Турковићева подршком Махмуљину ударила шамар суживоту

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бисера Турковић, замјеница предсједавајућег Савјета министара и министарка иностраних послова БиХ, подржала је команданта Трећег корпуса такозване Армије РБиХ Сакиба Махмуљина, неправоснажно осуђеног на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима, написавши да је у питању “пресуда свима који су бранили своју земљу од најезде злочинаца”.

Из Српске су шефици бх. дипломатије, која би требало да представља све народе у БиХ, поручили да је на овај начин ударила снажан шамар суживоту.

Преносећи комплетан ранији Фејсбук статус Адина Махмуљина, сина Сакиба Махмуљина, Турковићева је на тој друштвеној мрежи написала да тако говори син “човјека који је бранио своју земљу која је била нападнута”.

“Ово није пресуда Сакибу, ово је пресуда свима који су бранили своју земљу од најезде злочинаца! Не суде оне који су одговорни за злочине, који величају злочинце, који ускраћују права на истину, а самим тим и помирење, који опструирају сваки прогрес ове земље, који сију мржњу”, навела је на својој Фацебоок страници Бисера Турковић, гдје свакодневно објављује своје активности, а пренијели су бројни бх. портали.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, рекао је да изјава ратне амбасадорке, те поратне министарке Бисере Турковић, која се, како је додао, “према неким изворима доводи у везу са доласком радикалних исламиста у БиХ”, дефинитивно није ништа ново.

“Ово је одраније познат став и однос бошњачке политике према догађајима током деведесетих година прошлог вијека у БиХ, а који су, као што знамо, у Дејтонском мировном споразуму окарактерисани као трагичан сукоб у региону”, каже Којић за “Независне”.

Према његовим ријечима, матрица је потпуно иста, у шта се јавност увјерила и претходних дана, након иступања страначког шефа Бисере Турковић, лидера СДА Бакира Изетбеговића, а који је Србе назвао лошим народом.

“Ратнохушкачке поруке, којих је у задње вријеме доста, не могу да допринесу помирењу. Ова њена изјава је порука да је тешко градити суживот. То је велики шамар суживоту. Порука суживота долази из Републике Српске, а изјавама које дају Бакир Изетбеговић и Бисера Турковић дефинитивно се шаљу поруке да Бошњаци не желе суживот са Србима”, навео је Којић.

Милан Мандић, предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије, рекао је за “Независне” да се јако добро зна да је Бисера Турковић високи функционер СДА.

“Бисера Турковић је ионако компромитована личност у свим погледима. Она не заступа уопште БиХ. Она заступа само ФБиХ, брани ратне злочинце”, истиче Мандић, те додаје да Срби заслужују да се Турковићева под хитно склони са функција које обавља.

Ненад Стевандић, предсједник Српског клуба у Представничком дому БиХ, оцјењује да нови поступак Турковићеве представља “лајковање злочина муџахедина, односно глорификовање свих оних грозних ствари које је чинио одред ‘Ел муџахедин'”.

Према његовим ријечима, овакав поступак Турковићеве показује да је њен став да злочин који су починили припадници њеног народа није злочин, већ да злочин могу починити само припадници другог народа.

“Ту имате ону причу о ‘лошем народу’ која је потпуно истовјетна и код Бисере Турковић и код Бакира Изетбеговића, а била је веома слична и код покојног Алије. Сама конституција СДА, као политичке партије која се сматра најважнијом код Бошњака, нема никакве везе с перцепцијом државе, заједништва и суживота, већ искључиво потребом да један народ влада другим народом”, рекао је Стевандић за “Независне”.

Подсјетимо, Махмуљин је, по оптужници, осуђен да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред “Ел муџахедин”, није ништа предузео да спријечи злочин над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године. Према оптужници, припадници одреда “Ел муџахедин” су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника. Након што је Сакиб Махмуљин осуђен, на Фејсбуку се огласио његов син Адин Махмуљин.

“Таквом човјеку суде јер је стао у одбрану своје породице, своје домовине, своје вјере и свог народа и што је душманима, заједно са својим пријатељима, својим војницима и саборцима покварио планове о нестанку нашег народа”, навео је, између осталог, Адин Махмуљин, а ту његову објаву је на Фејсбуку пренијела Турковићева, која се јуче није јавила на наше бројне телефонске позиве.

ХНС: Осудити звјерства муџахедина

Из Хрватског народног сабора (ХНС) позвали су бошњачки политички и државни врх да коначно осуди звјерске походе и злочине муџахедина у БиХ јер, како наводе, масовне гробнице, ритуална убиства и кампови који су служили као логори за недужне цивиле никад нису доживјели осуду званичне бошњачке политике.

Из борачког одјељења ХНС-а саопштено је да је пресуда Сакибу Махмуљину, ратном команданту 3. корпуса Армије РБиХ и директном руководиоцу одреда “Ел муџахедин”, чији су припадници чинили злочине над небошњачким становништвом, коначно дала правни исход.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img