Turković: Iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava neće nikome donijeti dobro

Bisera Turković, ministarka inostranih poslova BiH, danas se oglasila povodom reakcija u javnosti nakon njenog gostovanja na jednoj sarajevskoj televiziji, prilikom čega je vlast u RS uporedila sa Hitlerovom vlašću.

“Imajući u vidu različite zahtjeve i reakcije mnogobrojnih političkih predstavnika nakon mog gostovanja, od kojih se velika većina vjerovatno nije ni udostojila da pogleda kompletan intervju, želim da naglasim da iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje sa važnih procesa koji se dešavaju i koji slijede, nikome neće donijeti ništa dobro na ovim prostorima. Jasno je da posljednja dešavanja u UN-u, pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka Bosne i Hercegovine, ali je nedupustivo i s gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruisanje mojih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vrijeđala jedan narod. To sam, podsjećam, i u pomenutom gostovanju demantovala i pojasnila”, rekla je Turkovićeva u pisanom saopštenju.

Ona se složila sa konstatacijom i zahtjevima da je potrebno izbjegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum.

Kaže da je viđenje njene stranke SDA povodom uređenja BiH od ranije poznato i da je već izazivalo polemike u javnosti.

“Dakle, stranka kojoj pripadam, ali i ja lično, smatramo da bi naša država bila najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. Obzirom da su ovi politički stavovi poznati i uvijek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije”, mišljenja je Turkovićeva.

Ministarka kaže sa je važno da prestane “sistemska diskriminacija u Republici Srpskoj, da se ispoštuje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i bošnjačkoj djeci omogući izučavanje bosanskog jezika, da se iz udžbenika ukloni Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991.

“Početak rješavanja ovih problema, istinski bi potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge. O pojedincima koji su tražili moje izvinjenje i držali moralne lekcije, ne bih puno govorila. Podsjetit ću da su neki od njih, prema izjavama svjedoka, umiješani u premještanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici i ratna dešavanja u Kotor Varošu i Banjaluci, dok su neki, mimo cijelog civiliziranog svijeta, odbili da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini”, smatra Turkovićeva.

Nakon njene sporne izjave u petak, reagovali su mnogi funkcioneri iz RS, a neki od njih su tražili da Turkovićeva podnese ostavku.

 

 

 

(nezavisne.com)

1 komentar

  1. Draga gospodjo , BiH ne razbija niti Dodik a niti Covic, vec BiH razbijate vi clanovi SDA jer zelite da uredite drzavu po vasim prohtjevima. Mora vam biti jasno sto vise ispunite iz Vase agende to imate manje Bosne…

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime