spot_img

Turistima čudni puni kafići i sređene žene

Published:

Zašto kod vas mnogi nose odjeću crne boje? Zbog čega su sve djevojke i žene sređene kao za modnu pistu? Kako su kafane čitav dan pune? To su samo neka od pitanja stranih turista koja postavljaju turističkim vodičima.

Turistički vodič Ana Šešum ističe da strani gosti zapaze ono što građani i ne primjećuju.

– Definitivno Banjaluka nikoga ne ostavlja ravnodušnim i uprkos raznim pitanjima i pogledima, svi iz naše krajiške ljepotice ponesu pozitivne utiske. To je i najvažnije jer pozitivnom pričom privlače druge goste a i požele da se jednog dana vrate – priča Šešum.

Dodaje da je turisti svojim zapažanjima često znaju “ostaviti bez teksta”.

– Posao vodiča zahtijeva široki spektar znanja ali i domišljatosti. Moraš imati odgovore na najkompleksnija pitanja – dodaje Šešum.

Kaže da je Banjaluka privlačna i da su Slovenci najbrojniji ali i da nije zanemariv broj turista iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije.

– Mi smo im blizu a odgovaraju im i naše cijene. Jako im se dopada naša hrana ali i noćni provod, a mnogima je u kulturi da angažuju vodiča i čuju nešto zanimljivo o mjestu u kojem se nalaze. Iznenadi me da pojedinci u 21. vijeku i eri interneta još misle da će kod nas zateći policijski čas i razorene ulice, grad bez struje i vode. Tako mi je jedan Australijanac rekao da su mu prijatelji savjetovali da za svaki slučaj sa sobom ponese nešto od naoružanja – rekla je Šešum.

Dodala je da “siti brejk” tura podrazumijeva obilazak grada ali i vjerskih i kulturnih objekata.

– Fascinantno im je što je kod nas sve to zastupljeno, ali i što mogu da uđu u sve vjerske objekte besplatno. Jeftin im je i ulaz u muzej RS koji košta samo jednu KM, a dopadaju im se i naše postavke. Mene ipak začuđuje kad mnogi od njih pitaju da li je to džamija a pri tom smo u obilasku Hrama Hrista Spasitelja i svuda okolo su krstovi – kazala je Šešum.

Rusi su nam prema njenim riječima najbliskiji narod i najviše se uklapaju u naš mentalitet.

– Moram da pohvalim starije strance. Dok se mladi često žale na umor i često traže pauze, oni su puni energije i znatiželje. Tako su me recimo gosti u poznim godinama iz Estonije koji su bez izuzetka bili obučeni u pastelne boje pitali zašto mi uglavnom nosimo crnu garderobu. Interesuje ih i prosječna starost našeg stanovništva. Italijani nam zamjere što mnogo sjedimo u kafićima i ništa ne radimo, dok Britanci i Belgijanci traže da ih vodim na muziku uživo. Svima zapadne za oko da su naše žene sređene kao za modne piste, u svako doba dana – završava Šešum.

Ukusna hrana i piće

Ana Šešum ističe da se naše pite, ćevapi, “nektar” pivo, rakija i domaća vina dopadaju svima bez izuzetka, te nerijetko pazare naše proizvode.

– Mnogi turisti posjećuju pijacu. Tamo najviše kupuju mliječne proizvode, pa pojedine agencije u Sloveniji rade ture koje turiste vodaju samo po pijacama u BiH. Kažu da kod nas osjećaju pravi ukus hrane, a takođe kupuju i  naše domaće brašno – rekla je Šešum.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img