Turistička oaza na Majevici: Grade put za “Busiju”

- Reklama -

Gradonačelnik Bijeljine i gradonačelnik Brčkog, zajedno sa načelnicima Ugljevika, Lopara i federalnih opština Sapna i Teočak, danas su ozvaničili početak izgradnje pristupnog puta za lokaciju „Busija“ na Majevici, na kojoj će se graditi Rekreaciono-turistički centar, čiju izgradnju pomažu ovi gradovi i opštine. Dužina ovog magistralnog puta je oko 6 kilometara, a vrijednost oko 4 miliona KM.

Dugogodišnja ideja investitora ovog velikog projekta Svetozara Ostojića jeste da se za ovaj netaknuti majevički biser prirode čuje nadaleko, a put do Busije, kako je rekao, prvi je i osnovni korak ka njenoj realizaciji. Dodao je da će Vlada Republike Srpske proglasiti ovaj projekat od opšteg interesa, te izrazio očekivanje da će ubrzo biti spojeni sa magistralnim putem Bijeljina – Tuzla.

- Reklama -

„U prvoj fazi ovdje je predviđeno da se gradi jedan centralni restoran sa raznim podrumima i salom za degustaciju, sa oko 500 mjesta. Na vrhu centralne kule, koja je takođe zamišljena, nalaziće se vidikovac sa kojeg će se pružati nesmetan panoramski pogled nadaleko, jer je Majevica dominantna visinom u širem okruženju. Predviđeno je da se gradi i ski-staza, sa jednim manjim restoranom na samoj stazi, zatim mala fudbalska igrališta, u drugoj fazi predviđena su i velika. Zatim će tu biti dva vještačka jezera, naravno biciklističke i trim staze, šetačke staze, staze za kvadove, brdske trke, motoriste, klupice za sjedenje i još mnogo toga,“ nagovijestio je Ostojić.

“Druga faza predviđa hotelski sadržaj, vikend naselja, te apartmane za prodaju,” rekao je Ostojić, dodajući da je osnovni cilj da se sačuva priroda. Najavio je da će već sljedeće godine biti zasađeno oko 3.000 borova. Sadržaji će se prostirati na površini do 500 dunuma zemlje u užem jezgru.

Gradonačelnik Bijeljine je ovom prilikom rekao da je Skupština grada za prilaz ovom turističkom biseru, značajnom za sve opštine u okruženju, izdvojila 100.000 KM, te dodao da se ovdje može dolaziti i zimi i ljeti, što omogućava i nadmorska visina “Busije”.

“Moj prijedlog je i bio da se sredstva izdvoje za pomoć u izgradnji ovog puta, 50.000 maraka je izdvojeno ove godine, a još toliko će biti sljedeće. Nadam se da će opštine, gradovi, a naravno i viši nivoi pomoći realizaciji ove odlične ideje. Naša pomoć će se nastaviti i ubuduće,” najavio je Mićić.

I gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić nije krio oduševljenje vizijom ove atraktivne turističke destinacije.

“U ovakvim zajedničkim projektima i saradnji vidimo i velike mogućnosti za razvoj turizma Brčko distrikta, gdje bismo na nekih 40 kilometara od nas imali ski-stazu. Siguran sam da će građani Brčkog posjećivati ovo mjesto i pokazati veliki interes,” naglasio je Milić.

I iz opštine Lopare je do sada za ovaj projekat izdvojeno 100.000 KM.

„Investitor koji je imao ideju i hrabrost da se upusti u sve ovo jeste neko ko svakako vodi ovaj čitav projekat. Tu smo i svi mi, a ja bih posebno ovom prilikom istakao i ulogu resornog ministra Srebrenke Golić, jer je pomogla da se riješe imovinsko-pravni odnosi, koji su do sada bili nerješeni, što je stvorilo osnov za pokretanje ovog projekta uopšte,“ pojasnio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

„Mi ćemo u skladu sa našim mogućnostima svakako pomoći, prije svega u izgradnji ove infrastrukturne mreže, koja će se u budućnosti svakako širiti, upravo ovdje na entitetskoj granici, odakle se pruža divan pogled. Ovo će omogućiti i da čitav ovaj kraj oživi,“ rekao je Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik.

Prisutni su bili i predstavnici opština Sapna i Teočak, koji su rekli da je i za ovo mjesto, zbog blizine, ideja jako interesantna.

„Pošto je Teočak dio Majevice, na nekih 500 metara nadmorske visine, ovo je za nas jako privlačno. Gdje god se nešto dešava i ljudi se kreću to je za kompletno okruženje veliki plus,“ izjavio je načelnik opštine Teočak Taib Muminović.

Ovaj turistički kompleks se nalazi na 840 metara nadmorske visine i okružen je sa sedam opština iz Republike Srpske i Federacije BiH.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime