spot_img
spot_img

Три државе за само годину дана „одвукле“ 70.000 радника из БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Словенија, Њемачка и Хрватска су само прошле године повукле између 65.000 и 70.000 радника из БиХ, а тренд одласка радне снаге са ових простора само расте.

Ово је показала најновија анализа портала посао.ба, компаније „Колектив“, према којој је Словенија за грађане БиХ лане издала преко 26.000, а Њемачка 15.000 радних дозвола.

– Званични податак за Хрватску немамо, али можемо рећи да је, с обзиром на понуду послова из ове државе, број издатих радних дозвола исти или већи од Словеније. Нови њемачки закон, који ће додатно либерализовати тржиште рада, сигурно ће подстакнути многе послодавце из ове државе да више траже радну снагу из региона, али и људе из региона да у већем броју одлазе на рад у Њемачку. Поред здравствених радника и инжењера, о којима се најчешће говори када је у питању ова држава, наши подаци говоре да би БиХ ускоро могла остати без грађевинских, угоститељских и производних радника, возача и електричара – наведено је у анализи.

Број огласа из иностранства за пола ове године већи је за 38 одсто, а број пријава за рад у иностранству за 55 одсто у односу на исти период лане. За рад у иностранству пријавило се највише грађевинских радника, електричара и конобара.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img