Treći pješadijski puk OS BiH obilježava Dan Vojske Republike Srpske

Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH obilježiće danas u kasarni “Kozara” u Banjaluci 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske (VRS) i svoj dan.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske donijela je Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Republike Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske bio je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Srpske i Trećeg pješadijskog puka.

Vojska Republike Srpske prošla je put od oko 185.000 vojnika u ratnim uslovima do 3.981 oficira i vojnika 2004. godine, pred njeno rasformiranje.

Ovu oružanu silu Republike Srpske činilo je šest korpusa Kopnene vojske, kao i Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana.

Korpusi su bili teritorijalno određeni: Prvi i Drugi krajiški, Istočnobosanski, Drinski, Sarajevsko-romanijski i Hercegovački korpus.

Vojska Republike Srpske imala je u svom sastavu 44 jedinice ranga bataljon/divizion i 106 jedinica ranga puk/brigada, a do kraja 1994. godine i jednu samostalnu diviziju.

Za potrebe određenih borbenih aktivnosti bili su formirani privremeni sastavi kao taktičke i operativne grupe.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je juče Srni da je istorijska odluka Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju Vojske Republike Srpske koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda i vjekovnih ognjišta.

“Vojska Republike Srpske formirana je kao izraz potrebe u odbrani srpskog naroda i njegovih vjekovnih ognjišta. Da nije formirana posljedice po srpski narod bi bile slične obimu stradanja u proteklim ratovima. Vojska Republike Srpske je imala istorijsku ulogu da odbrani narod, ognjišta i teritoriju”, rekao je Savčić povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske.

On je podsjetio da su, prije formiranja Vojske Republike Srpske, Bošnjaci i Hrvati u tadašnjoj BiH formirali paravojne formacije.

“Interesantan je podatak, o kojem govori glavni logističar muslimanskih snaga Hasan Čengić, da je prva naoružana muslimanska formacija formirana 1. avgusta 1990. godine u džamiji u Ustikolini. Od 109 opština u tadašnjoj BiH u 102 opštine prije početka rata su regrutovane jedinice Zelenih beretki i Patriotske lige”, naveo je Savčić i podsjetio da je tzv. Armija BiH formirana 15. aprila 1992. godine.

Kada je riječ o Hrvatima, kaže on, 3. decembra 1991. godine su formirane Hrvatske odbrambene snage (HOS), a HVO 8. aprila 1992. godine.

“To jasno govori o njihovim namjerama i ko je bio spreman za krvavi građanski rat”, rekao je Savčić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je borcima Vojske Republike Srpske 12. maj – Dan Vojske Srpske, ističući da je to jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda sa ove strane Drine.

Milunović je naveo da je Vojska Republike Srpske, u kojoj je bilo angažovano 210.000 boraca, branila 2.500 kilometara fronta i pobijedila u velikim bitkama, među kojima je nekoliko najznačajnijih.

“Bitka za koridor, poznatija kao bitka za Koridor života, kojom smo se ponovo povezali sa maticom Srbijom je briljantna pobjeda naše vojske jer je sačuvano oko milion stanovnika cijele sjeverozapadne Krajine i SAO Krajine”, naveo je Milunović u čestitki.

On je istakao da je među najznačajnijima i odbrana Sarajevsko-romanijske regije, gdje su se oružane snage Vojske Republike Srpske 1992-1995. godine uspješno odbranile od daleko brojnijeg neprijatelja i sačuvale teritorije i narod ovog kraja.

“U četiri godine odbrambeno-otadžbinskog rata Vojska Republike Srpske uspjela je da odbrani Podrinje od zločinačkih napada 28. divizije takozvane Armije BiH i hordi Nasera Orića, koje su počinile, i danas nekažnjene, zločine nad srpskim stanovništvom”, naveo je Milunović.

On je naglasio i da su značajne i mitrovdanske ofanizive u Hercegovini 1992. i 1994. godine, kada je Vojska Republike Srpske uspjela da u dva navrata slomi i do deset puta nadmoćnijeg neprijatelja i sačuva istočnu Hercegovinu.

“Odbrana zapadnih granica Republike Srpske je bitka u kojoj je Vojska Republike Srpske porazila elitne jedinice regularne vojske Hrvatske dok su izvodile operaciju kodnog naziva Drina 95, s ciljem da izađu na rijeku Drinu i Srbe protjeraju sa vjekovnih ognjišta”, naveo je Milunović.

On je istakao da je za slobodu, mir, čast i pravo na život svojih porodica, u odbrambeno-otadžbinskom ratu život dao 23.731 rodoljub.

“Herojstvo srpskog vojnika, posebno iskazano u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, u istorijskim pobjedama, neće biti zaboravljeno i mora biti podstrek i putokaz budućim generacijama”, rekao je Milunović.

Program

U skladu sa programom obilježavanja, planirano je da danas u 11.00 časova bude služen parastos poginulim pripadnicima VRS i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata u Spomen-sobi VRS u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

U 11.30 časova u Spomen-sobi planirano je polaganje vijenaca, a u 11.45 časova su izjave za medije, najavljeno je iz komande ovog puka.

Obilježavanje će biti upriličeno u najužem krugu zvanica u skladu sa situacijom prouzrokovanom pojavom virusa korona te uz poštovanje propisanih mjera zaštite.

Gradska boračka organizacija Bijeljina organizovaće sutra obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske, Dana semberskih ratnih jedinica i Dana Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka defileom pod zastavama 18 ratnih jedinica i odavanjem počasti poginulim junacima.

Kolona pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka će u stroju sa zastavama ratnih jedinica krenuti u 10.30 časova od kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” i kretaće se gradskim ulicama do centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, služiće parastos poginulim borcima u 11.00 časova.

Zastave ratnih jedinica na trgu će dočekati predstavnici ovih jedinica, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, delegacija Gradske uprave Bijeljina, bijeljinske Policijske uprave i organizacije porodica poginulih boraca, koji će položiti vijence i cvijeće za žrtve proteklog rata.

Iz Boračke organizacije ističu da će sve aktivnosti biti sprovedene uz poštovanje mjera zaštite zbog virusa korona.

 

 

 

(frontal.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime