spot_img
spot_img

Требињски винари помажу Петровићима из Велике Хоче

spot_img
spot_img

Сви требињски винари једногласно су се јуче договорили на састанку са градоначелником Мирком Ћурићем да помогну винару Срђану Петровићу из Велике Хоче, којем је косовска полиција одузела око 42 тоне вина, да би остао да живи и ради на Косову и Метохији.

Ћурић је након састанка изјавио новинарима да ће у наредном периоду бити утврђено на који начин ће херцеговачки винари помоћи породици Петровић са Косова и Метохије, којој су пружили пуну подршку да остане да живи и настави да се бави производњом вина на Косову и Метохију.

-Херцеговина и Требиње су препознатљиви по винима и одазвали смо се позиву предсједника Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорада Арлова и ступили смо у контакт са винаром Петровићем из Велике Хоче, који је рекао да му подршка херцеговачких винара веома значи и изразио жељу да до краја године дође у Требиње – рекао је Ћурић.

Он је напоменуо да им је Петровић пренио да ће остати на Косову и Метохији и да га ово неће поколебати да настави да се бави производњом вина.

Ћурић је рекао да ће приликом те посјете бити дефинисано како се све може помоћи породици Петровић, било новцем или вином и ракијом.

-Онај ко није био на Косову и Метохији не може да зна како је њима тамо – рекао је Ћурић и нагласио да и у Требињу има људи друге вјероисповијести, између осталих и тих који су на Косову и Метохији и тако раде, али да ће они увијек моћи нормално да живе и раде у Требињу и биће заштићени и да се никада неће вршити притисак на људе друге вјероисповијести.

Он је напоменуо да се од 150 српских породица у Великој Хочи, њих више од 100 бави производњом вина и ракије и запитао какве се то онда поруке њима шаљу?

Ћурић је нагласио да треба доносити мудро одлуке када је ријеч о оваквим питањима са Косова и Метохије и да никада не треба заборавити ко су били преци и шта за српски народ значи Косово и Метохија.

Он је захвалио херцеговачким винарима, од којих неки нису могли да присуствују састанку јер су на сајмовима у региону, али ће подржати све договорено да се помогне Петровићима.

Власник Винарије „Анђелић“ Драган Анђелић рекао је да је подршка требињских винара Петровићима из Велике Хоче једногласна и да је битно да се хитно реагује и да њихове колеге са Косова и Метохије виде да нису сами.

Као дугогодишњи винар, Анђелић је рекао да може само да замисли како се српски винари на Косову и Метохији осјећају послије пљенидбе вина Петровићима.

-Све што други раде Србима на Косову и Метохији, ми не смијемо тако да се понашамо. Треба да будемо изнад тога – рекао је Анђелић.

Он је истакао да је Херцеговина захваљујући свом руководству израсла у српску Спарту, а Требиње се изграђује и град је културе и спорта, чији грађани се свуда цијене гдје год да оду.

Анђелић је напоменуо да ће тек бити утврђени детаљи помоћи Петровићима, а постоји могућност да то буде и донирањем боца вина путем требињског Аграрног фонда у продавницама у Српској и шире.

Послије јучерашње пљенидбе око 42 тоне вина породици Петровић, смирила се ситуација у Великој Хочи, у којој ослоњено на осам цркава сазиданих у 13. вијеку живи око 700 Срба.

Породица Петровић је једна од најстаријих великохочанских српских породица, која се традиционално бави производњом вина и ракија од грожђа.

Срби из Велике Хоче поручили су након тога да су одлучни да опстану на своме и да породице попут њихових предака одгајају радећи у виноградима, производећи надалеко чувено Хочанско вино и ракију „Ораховачка лоза“.

Великохочански Срби су напоменули да су истрпјели период апсолутног безвлашћа, киднаповања и убистава, паљења и прогона и да ће истрпјети и преживјети и покушај приштинских власти да успоставе страховладу.

 

 

 

 

(radio Trebinje)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img