spot_img
spot_img

Требиње најбоље мјесто на свијету за живот након одласка у пензију

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Њемачки магазин “Фокус” прогласио је Требиње за најбоље мјесто на свијету за живот након одласка у пензију.

“Фокус” је ранг листу направио поређењем 575 градова на свијету, а као критеријуме је, између осталог, узео безбједносну ситуацију и квалитет здравствене заштите по мишљењу странаца који тамо живе.

У избору за најбоље мјесто за живот након пензионисања узети су у обзир и просјечна кирија и трошкови живота у поређењу са Берлином, добра клима, квалитет ваздуха, те колико брзо и без стреса се може проћи кроз град аутомобилом или јавним превозом.

Требиње је по оцјени “Фокус” освојило 81,9 бодова од укупно 100, чиме је ове године са врха скинуло прошлогодишњег побједника грузијски град Батуми.

Највише бодова односило се на станарине, трошкове живота и здравствену заштиту, а свака земља се на листи појављује само једном са својим најбољим градом.

Ове године Требиње је напредовало за 1,1 бод.

Њемачки магазин пише да се Требиње налази на најјужнијем дијелу БиХ и близу мора, те да је најмање мјесто које се нашло на овој листи.

“Фокус” истиче да је град историјски занимљив са католичком катедралом, српским православним манастиром и џамијом које илуструју различитости.

Међу десет најбољих мјеста за “златно доба”, након Требиња, сврстани су Анталија у Турској, Мангалоре у Индији, Ћингдао у Кини, Куенка у Еквадору, Сорокаба у Бразилу, Коимбра у Португалу, Велики Трново у Бугарској, Темишвар у Румунији и Осијек у Хрватској.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img