Traže poskupljenje struje: Elektroprivreda BiH minuse rješava preko leđa građana - nula49.com
spot_img
spot_img

Traže poskupljenje struje: Elektroprivreda BiH minuse rješava preko leđa građana

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

“Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” je uputila novi zahtjev za linearno povećanje cijena električne energije za domaćinstva i ostalu potrošnju.

Tako se u saopštenju ovog javnog preduzeća u FBiH ističe da prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10% za domaćinstva i 8,1% za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Podsjećamo, nedavno je Regulatorna komisija za energiju (FERK) odbila prvi zahtjev “Elektroprivrede BiH” za poskupljenje struje, a prijedlog im je bio uvođenje tri tarife.

Inače, “Elektroprivreda BiH” je prošlu godinu završila sa minusom od 140 miliona KM.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, ‘Elektroprivreda BiH’ smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, piše u saopštenju.

Sanel Buljubašić, generalni direktor “Elektroprivrede BiH”, ističe kako će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela s tri tarife, “Elektroprivreda BiH” u razgovoru s Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva. “Cjenovni model s tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, naglasio je Buljubašić.

Kako izvještavaju federalni mediji, proizvodnja električne energije u Federaciji BiH je u velikom padu u ovoj godinu.

Tako je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u januaru BiH, iznosila 804 GWh, u februaru je pala na 729 GWh, u martu se spustila na 707 GWh, dok je u aprilu iznosila svega 554 GWh.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević rekao je za “Nezavisne novine” da je ovaj ponovljeni zahtjev infantilan jer je “Elektroprivreda BiH” do prije mjesec dana ubjeđivala građane da treba da se štedi struja.

“Pravili su kombinaciju, otvoreno su slagali FERK o visini poskupljenja koje je trebalo da bude. Govorili su da to treba da bude 10 odsto, a onda su izašli sa pravim pokazateljima i ta povećanja su za normalno korištenje struje, a ne rasipanje, trebala da budu od 18 do preko 30 odsto. Sada više ne treba da štedimo, nego ide linearno povećanje svima. Ovo nije 10 odsto, već malo više, i opet javno preduzeće obmanjuje javnost. Ovo je pokušaj rješavanja problema ‘Elektroprivrede BiH’ jer ne znaju da prodaju električnu energiju”, naglasio je Bečarević.

On dodaje da je u četiri mjeseca ove godine smanjen izvoz struje za 300 miliona KM i pita se gdje će te pare preduzeće nabaviti?

“Naravno, preko leđa svojih građana. Ne znaju kud udaraju, a razlog su gubici. Te gubitke ne prave građani, nego oni, jer ne znaju prodati tu struju na svjetskom tržištu”, smatra on.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, istakao je da “Elektroprivreda BiH” svoje minuse pokušava da “prebije” preko leđa građana.

“Građani definitivno nemaju mogućnost da plaćaju više cijene. Plate i penzije građana ne prate rast cijena i oni svake godine sve teže i teže žive. Sve veći procenat primanja ide na osnovne dažbine. Nakon svih udara i poskupljenja, i ovo bi bio dodatni udar za potrošače, pogotovo jer znamo da bi to uslovilo novim poskupljenjima svega, jer svi koriste struju. To poskupljenje će, naravno, kako bi lakše poslovali, svi riješiti preko leđa građana”, objasnio je Arnautović.

 

 

(nezavisne.com)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img