Trasa autoputa Beograd – Sarajevo kroz BiH i dalje misterija

Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo trebalo bi da počne iduće godine, ali trasa kroz BiH još nije poznata.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je u nedjelju u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom “Tašjapi”, koja će uraditi finansijske i tehničke prijedloge nekoliko projekata u Srbiji.

- Reklama -

– Dogovorili smo se da sledeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, model finansiranja i početak izgradnje – rekla je Mihajlovićeva i dodala da će delegacija kompanije “Tašjapi” idućih dana posjetiti Srbiju da bi bio ubrzan rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva, kao i gradnja obje dionice autoputa Beograd – Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH.

– Što se tiče BiH, činjenica je da su tu postojali problemi u vezi sa tim koja će to ruta biti, ali Srbija je rekla “mi smo spremni i za jednu i za drugu rutu” – istakla je Mihajlovićeva i dodala da je važno da bude napravljen trojni memorandum Srbija – Turska – BiH i određena ruta buduće saobraćajnice.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je istakao da se Srpska drži svojih strateških dokumenata.

– Imamo nekoliko projekata koji ne isključuju jedan drugi, a to su veza koridora 5C od Vukosavlja preko Brčkog, Bijeljine i granica sa Srbijom, zatim ruta od Istočnog Sarajeva, preko Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada i brzi put Bijeljina – Zvornik. Što se tiče dogovora sa Turskom, RS nije uključena u to i ne znamo šta je dogovoreno, ali u svakom slučaju, kako god budu tekli razgovori neće moći bez uvažavanja stava Srpske – rekao je Trninić.

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime