Tinejdžeru s tumorom na mozgu zakazali pregled za 14 mjeseci

Ognjenu Đokiću (15) iz Bijeljine, koji se od pete godine leči od tumora na mozgu, magnetna spektroskopija u Banjaluci zakazana je tek na leto 2018. godine.

Ovo tvrdi njegova baka Nada Vojvodić, koja kaže da je zanemela od šoka kada joj je službenica Fonda zdravstvenog osiguranja RS pre par dana rekla da do sredine naredne godine ne treba da računaju na pomenuti pregled.

- Reklama -

Vojvodićeva naglašava da je neurohirurg iz Beograda, koji leči njenog unuka, tražio da se pregled obavi do maja.

– Ognjen je operisan 2008, a preglede radimo svake godine u maju. Postoji sumnja da se bolest vratila, pa nemamo puno vremena za gubljenje. Još 18. januara smo nadležnom fondu dostavili neophodnu uputnicu. Da su nam pregled zakazali mesec-dva posle maja ne bi bilo strašno, ali sredinom sledeće godine… To je van pameti – priča Vojvodićeva.

Dodaje da se nadala da će brzo dobiti povratnu informaciju kada Ognjen može na pregled, ali da se to nije desilo.

– Onda sam krenula da zovem kako bih saznala kada ćemo doći na red za pregled. Od februara su me šetali od sekretarice do službenice, da bi mi pre nekoliko dana saopštili da na pregled ne možemo da računamo pre juna 2018. Malo je falilo da padnem u nesvest – priča naša sagovornica.

Naglašava da je službenici sa kojom je razgovarala podrobno objasnila kakvo je zdravstveno stanje njenog unuka, ali da ništa nije pomoglo.

– Vreme nam curi, a ja zaista ne znam šta da radim, ni kome da se obratim za pomoć – poručuje Vojvodićeva.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se na magnetnu spektroskopiju u proseku čeka oko šest meseci. Dodaju da u ovoj zdravstvenoj ustanovi niko nije rekao da će Ognjen na pregled čekati do leta 2018, ali nisu precizirali kada bi on mogao da dođe na red za MR.

– Magnetna spektroskopija se radi samo u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Mesečno se, na uputnice koje stižu u Fond, uradi do pet MR spektroskopija, a u proseku se čeka pola godine – kažu u ovom fondu.

Na MR brže iz bolničkog kreveta

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS naglasili su da se na pomenuti preglede brže dolazi u slučaju kada pacijent već leži u bolnici.

– U slučaju hitnog stanja, pacijent koji leži u Univerzitetskom kliničkom centru RS na bolničkom lečenju pregled magnetne spektroskopije može mnogo brže da obavi – ističu u ovom fondu.

Podsećaju da određene dijagnostičke metode nije moguće uraditi u privatnim ustanovama, među kojima je i magnetna spektroskopija.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime