Teška sudbina brata i sestre ujedinila humaniste iz Republike Srpske

Mnogobrojni Paljani koje je dirnula teška sudbina brata i sestre, koji su ostali sami nakon što im je otac nedavno preminuo od virusa korona, digli su se na noge kako bi djeca što prije dobila bolje uslove za život, a u pomoć pritiču i humanisti iz cijele Srpske koji svoj doprinos mogu dati uplatama na žiro račun.

Direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić kazao je da su iz ove ustanove odmah reagovali poslije saznanja da je otac njihovih sugrađana preminuo. Dječak uskoro postaje punoljetan, a djevojčica ima 15 godina.

“Pokrenuli smo proces dodjeljivanja starateljstva te odredili stručnog radnika centra koji je otvorio namjenski račun. Dobili smo potvrde iz kabineta premijera Vlade RS i načelnika opštine Pale Boška Jugovića koji su podržali želju i napore da djeci bude obezbijeđeno ono što je potrebno”, rekao je Baralić za “Glas Srpske”.

Dodao je da se u akciju uključio i veliki broj humanitarnih organizacija kao što su “Srbi za Srbe”, mnogobrojni donatori, komšije te Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije. Prethodno su djeci odredili staratelja i hranitelja.

“Staratelj je stručni radnik centra. Kada je u pitanju hranitelj, nismo imali uslove za srodničko hraniteljstvo, tako da je to riješeno uz pomoć osoba koje su iskazale interesovanje”, ispričao je Baralić.

Paljanin Bojan Brčkalo kaže da je ponosan što je dio ove opštine jer su se za vrlo kratko vrijeme mnogi odazvali pozivu u pomoć te su djeca već “zatrpana” prehrambenim paketima i ostalim donacijama.

“Mnogi su se uključili u akciju. Stare i dotrajale stvari iznose iz kuće, a majstori pristižu. Iako je prvobitni plan bio da se obnovi kupatilo, obezbijeđena su sredstva tako da će sada biti renovirana čitava kuća”, rekao je Brčkalo.

Dodao je da će se sugrađani potruditi da pronađu i posao dječaku čija priča pokazuje koliko život može biti surov.

“Ovo su dobra djeca, potrudićemo se da zaposlimo dječaka. On je voljan da radi i bude od pomoći”, ispričao je Brčkalo.

Namjenski tekući račun za pomoć ovoj djeci je: 555-700-00507466-73, otvoren kod Nove banke a.d. Banjaluka.

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime