Teška noć za voćare majevičkog kraja: Zadimljavanjem štite voćnjake od mraza i temperature u minusu

Voćari majevičkog kraja proveli su noć zadimljavajući voćnjake u pokušaju da spreče štete od temperature u minusu i mraza.

– U ranoj fazi ploda, koji je pun vode i organskih tečnih sokova, mrazevi štete, a sneg lomi – rekao je Srni voćar iz Kacevca Milan Vasilić koji na šest dunuma zemlje ima zasađeno 250 stabala šljive.

- Reklama -

On kaže da su voćari protekla tri dana u velikim brigama zbog niske temperature, kiše i snega u brdskim područjima, gde je u podmajevičkom kraju bilo 50 litara padavina po metru kvadratnom.

– Zadimljavamo voćnjake paljevinom i ovom tehnikom štitimo od mraza i temperature do minus dva stepena Celzijusa – objašnjava Vasilić.

Prema njegovim rečima, pre vremenskih nepogoda poljoprivrednici su tretirali voćnjake sredstvima na bazi aminokiselina, a hladnoća u aprilu zatekla ih je u završnoj fazi cvetanja kada se formira plod.

– Sve vrste voća su ugrožene, posebno kruška, jabuka, trešnja i šljiva – kaže Vasilić i dodaje da će se štete znati tek kada nepogoda prođe.

Pored velikog obavljenog posla u voćnjaku, orezivanja, prskanje krečom, zimskog prskanja na bazi bakra, prskanja protiv osice i monilije, okopavanja, prihranjivanje kombinovanim đubrivom, sada pokušava da spreči štetu paljenjem piljevine i zadimljavanjem stabala.

Vasilić napominje da postoje “antipro sistemi” i “mrazolovci” koji su skupe investicije koje ovdašnji voćari nisu u mogućnosti da koriste.

Opština Ugljevik poznata je po izvozu šljive na tržište Rusije i EU.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime