spot_img

Teroristi u komšiluku – Samo ih evidentiraju, a kada završe obuku biće kasno

Published:

Pripadnici vehabijskog pokreta formirali su dva tajna centra za terorističku obuku svojih sledbenika u BiH, saznaje “EuroBlic”.

U posjedu našeg lista nalazi se povjerljivi izveštaj obavještajno-bezbjednosnih službi Republike Srpske koji je krajem prošle godine dostavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

U izvještaju se navodi da pristalice radikalnih islamističkih pokreta u BiH diverzantsko-terorističku obuku u najstrožoj tajnosti obavljaju u vehabijskoj komuni u zaseoku Debeljak, koji se nalazi na području opštine Cazin, kao i u širem rejonu sela Brezičani, koje se nalazi na teritoriji opštine Donji Vakuf.

Sagovornici našeg lista otkrivaju da je upravo na osnovu navedenog izvještaja ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prekjuče objavio da u BiH trenutno postoji više od 50 vehabijskih paradžemata, među kojima se, kako je rekao, nalaze i oni koji služe za obuku terorista.

– Obavještajno-bezbjednosne strukture Srpske napravile su spisak svih paradžemata koji djeluju na području RS i FBiH. Među onima koji su posebno bezbjednosno interesantni i za koje postoje operativni podaci da se u njima obavlja obuka potencijalnih terorista jeste vehabijska komuna u Brezičanima kod Donjeg Vakufa, kao i ona u Debeljaku kod Cazina – otkrivaju naši izvori.

U izvještaju koji je dostavljen nadležnima u MUP RS tako se, između ostalog, navode tačne lokacije svih vehabijskih paradžemata u FBiH. Policiji Srpske dostavljena su i precizna saznanja o ilegalnim vehabijskim zajednicama koje djeluju na području RS, od kojih su, kako se navodi, bezbjednosno posebno interesantne one koje su osnovane u rubnim opštinama RS.

Vehabije su locirane i u naseljima Lišnja i Donja Mravica kod Prnjavora, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom kod Doboja i bijeljinskom naselju Janja.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić za “EuroBlic” kaže da nadležne bezbjednosne službe na nivou BiH posjeduju podatke o postojanju velikog broja vehabijskih komuna, koji se gotovo podudaraju s podacima kojima raspolaže MUP RS. Međutim, on tvrdi da nema dokaza o formiranju tajnih centara za obuku terorista na području opština Donji Vakuf i Cazin.

– Ono što sigurno znam jeste to da u poslednjih godinu i po dana nismo imali nijedan odlazak državljana BiH na strana ratišta, kao i to da smo procesuirali sve one koji su se vratili u BiH iz Sirije i Iraka – kaže Mektić.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče nam je kratko saopšteno da ni oni, kako tvrde, ne posjeduju informacije o postojanju tajnih kampova za terorističku obuku u pojedinim opštinama FBiH.

– Ako neko posjeduje takva saznanja ili sumnje bilo bi dobro da nam te podatke dostavi kako bi izvršili sve potrebne provjere – poručuju iz SIPA.

Ugrožena evropska bezbednost

Govoreći o postojanju vehabijskih paradžemata u BiH, kao i kampova za obuku terorista, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač istakao je da se radi o ozbiljnom problemu koji bi, prema njegovim riječima, mogao da ugrozi bezbjednost Balkana, pa i cijele Evrope.

– Mnogo je onih koji se sa sirijskih ratišta vraćaju na teritoriju BiH, što predstavlja veliki problem. Toga su sve više svjesni strani mediji i političari, koji sve više govore o tome – rekao je Lukač.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img