spot_img
spot_img

Terorista iz Londona vježbao na Srbima u BiH

spot_img
spot_img

Halid Masud, koji je 22. marta izvršio teroristički napad u Londonu, za vrijeme rata u BiH bio je pripadnik zloglasnog odreda “El mudžahid”, gdje je zločine uvježbavao na Srbima, piše “Blic”.

Iz ovog lista navode da u posjedu imaju spisak od 1. 774 imena boraca odreda “El mudžahid”, među kojima je i Masud, koji je u Londonu prije tri dana ubio četvoro i ranio 29 ljudi.

Izvori “Blica” iz obavještajno-bezbjednosnih struktura otkrivaju da je okrutni terorista, koji je svojim zlodjelom šokirao svijet, kao islamski “sveti ratnik” u BiH došao 1. maja 1993. godine.

Rođeni Britanac Edrijen Rasel Adžao primio je početkom devedesetih godina islam i dobio ime Halid Masud, a dolaskom u BiH priključio se arapskim borcima iz zloglasnog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević naveo je da su svi teroristički napadi u Evropi i SAD imali vezu sa BiH i da je riječ o “nasljeđu koje je ostavila politika Alije Izetbegovića i SDA”, koji ih je doveo u BiH da stvaraju “Islamsku državu”.

On kaže da je posljednji teroristički napad u Londonu još jedan dokaz do čega je dovela navedena politika.

Galijašević je dodao da je Masud za vrijeme rata u BiH bio pripadnik “El mudžahida” i da je 1993. godine u BiH došao sa istim imenom koje je imao i do prije tri dana, kada ga je ubila britanska policija.

Prema njegovim riječima, uz ime Halid Masud imao je dodatak “Abdula”, koji su koristili brojni pripadnici “El mudžahida”, a iz BiH je otišao tek 25. decembra 1995. godine.

“Zanimljivo je da su gotovo svi veliki teroristički napadi u Evropi i SAD imali neku vezu sa BiH. Ili su teroristi učestvovali u ratu u BiH, kao što je bio slučaj sa napadom 11. septembra u SAD, ili su imali državljanstvo BiH, kao što je slučaj sa napadom na Madrid”, istakao je Galijašević.

On je naglasio da je u drugim slučajevima dokazano da su teroristi koristili oružje nabavljeno u BiH, kao prilikom napada na Pariz i Brisel.

“Blic” navodi da postoje dokazi da su Masuda, kao i druge brojne britanske državljane, početkom posljednje decenije radikalizovale poznate vehabijske vođe Abu Hamza al Misri i Omar Bakri Muhamed.

Riječ je o ljudima koji su početkom rata u BiH imali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda “El mudžahid”, koji je poznat po stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima.

Isti izvori “Blica” navode da se imena Masudovih “vjerskih učitelja” pominju u gotovo svim spisima tužilačkih i istražnih organa Republike Srpske i BiH, koji istražuju zločine “El mudžahida”.

Za Egipćanina Abu Hamzu postoje brojni dokazi da je lično naredio ubijanje i obezglavljivanje trojice zarobljenih srpskih vojnika na Crnom vrhu kod Tešnja, čije su fotografije obišle cijeli svijet.

Sirijac Omar Bakri Muhamed “dovlačio” je arapske dobrovoljce u odred “El Mudžahid”, o čemu se hvalisao u medijima.

Obojica su početkom 2000. godine preselila u Veliku Britaniju i nastavila sa svojim ekstremističkim učenjem i mobilizacijom budućih terorista, zbog čega je Al Misri završio u zatvoru, a Bakri Muhamed je pobjegao u Libiju.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img