Terete se za zlostavljanje Srba: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv devet osoba iz Brčkog

- Reklama -

Ukupno devet optuženih, nekadašnjih pripadnika takozvane Armije RBiH i HVO sa područja Brčkog optuženi su za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Admira Rizvanovića (rođenog 1975. godine u Brčkom), Smajila Omerovića (rođenog 1970. godine u Zvorniku), Jasmina Huskanovića (rođenog 1971. godine u Brčkom), Kemala Hindića (rođenog 1949. godine u Jablanici), Martina Frančešević (rođenog 1962. godine u Brčkom), Ramiza Pljakića (rođenog 1958. godine u Sjenici, Srbija), Ive Anđelovića (rođenog 1963. godine u Brčkom), Hazima Fazlovića (rođenog 1950. godine u Brčkom) i Bahrije Fazlovića (rođenog 1967. godine u Brčkom).

- Reklama -

– Optuženi se terete da su, optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje regulišu postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata – piše u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

Oni se terete, da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS-a, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga usmrtili upotrebom vatrnog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne povrede.

– Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović, terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin – navodi Tužilaštvo BiH.

Optuženi se terete za krivično djelo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” iz članka 175. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime