spot_img
spot_img

Терете се за злостављање Срба: Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против девет особа из Брчког

spot_img
spot_img
spot_img

Укупно девет оптужених, некадашњих припадника такозване Армије РБиХ и ХВО са подручја Брчког оптужени су за мучење, злостављање и убиство 11 заробљених припадника Војске Републике Српске, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине, подигао је оптужницу против Адмира Ризвановића (рођеног 1975. године у Брчком), Смајила Омеровића (рођеног 1970. године у Зворнику), Јасмина Хускановића (рођеног 1971. године у Брчком), Кемала Хиндића (рођеног 1949. године у Јабланици), Мартина Франчешевић (рођеног 1962. године у Брчком), Рамиза Пљакића (рођеног 1958. године у Сјеници, Србија), Иве Анђеловића (рођеног 1963. године у Брчком), Хазима Фазловића (рођеног 1950. године у Брчком) и Бахрије Фазловића (рођеног 1967. године у Брчком).

– Оптужени се терете да су, оптужени Ризвановић, Омеровић и Хускановић, као припадници из састава Интервентне јединице 3. батаљона 108. моторизоване бригаде Армије РБиХ, за вријеме рата и оружаног сукоба, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција које регулишу поступање са заробљеницима за вријеме рата – пише у саопштењу за јавност Тужилаштва БиХ.

Они се терете, да су приликом борбених дејстава у близини мјеста Бодериште, у извршеној засједи извршили заробљавање 11 припадника 1. посавске бригаде ВРС-а, те након тога мучили и злостављали, наносили им тешке тјелесне повреде нечовјечним поступањем, те их након тога усмртили употребом ватрног и хладног оружја, нанијевиши им заживотне и посмртне повреде.

– Оптужени Хиндић, Франчешевић, Пљакић, Фазловић, Анђеловић и Фазловић, терете се да су у својству заповједника Оперативне групе И- Босанска Посавина, 108. пјешачке бригаде ХВО, те 108. моторизоване бригаде Армије РБиХ, знали за злочин који су починили њима подређени војници, те пропустили подузети нужне и разумне мјере како би починитељи били откривени, процесуирани и кажњени за ратни злочин – наводи Тужилаштво БиХ.

Оптужени се терете за кривично дјело “ратни злочин против ратних заробљеника” из чланка 175. Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем око 70 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више од 300 материјалних доказа.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img