spot_img
spot_img

Table „Dobro došli u Republiku Srpsku” neće biti uklonjene

spot_img
spot_img

Bošnjacima smetaju table s natpisom „Dobro došli u Republiku Srpsku” i rado bi da ih uklone, ali to im nikako ne polazi za rukom. Novo razočaranje stiglo im je i s prekjučerašnje sednice Doma naroda parlamenta BiH, na kojoj je zbog izostanka podrške entitetske većine iz Republike Srpske neuspešno završen još jedan njihov pokušaj.

Reč je o inicijativi koja je posredstvom bošnjačkog delegata Džemala Smajića dospela na dnevni red Doma naroda.

U toj prilično nejasno formulisanoj i pravno nepreciznoj inicijativi, od Ministarstva transporta i komunikacija u Savetu ministara BiH zahteva se da „u roku od 30 dana iz graničnih pojaseva na svim graničnim prelazima u BiH ukloni”, kako je navedeno, „nelegalne oznake koje nemaju državne znakove”. U pokušaju da delegate uveri koliko je njegova inicijativa značajna i opravdana, Smajić je u istupu na sednici rekao, između ostalog, i to kako je ona upućena s namerom „da se uredi granica BiH”.

Sa sličnim objašnjenjem uklanjanje pomenutih tabli tražila je pre dve godine, takođe u Parlamentu BiH, i tadašnja poslanica Naše stranke Mirjana Marinković Lepić. Međutim, doživela je isto što i Smajić – i njenu, kao i njegovu inicijativu podržali su samo oni kojima smeta Republika Srpska i koji je ne vole.

Inicijativi za uklanjanje tabli s oznakom „Dobro došli u Republiku Srpsku”, kao jednom od pokušaja kreiranih u sarajevskim političkim krugovima s namerom da se Srpskoj, uz mnogo toga već oduzetog, oduzme i to pravo, usprotivio se i delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić. U obraćanju na sednici Doma naroda on je kazao da „ne vidi problem da Republika Srpska obeleži svoju teritoriju, kao to to čine gradovi i Brčko distrikt”.

 

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img