Svi zaboravili na ukidanje akciza

Nakon skoro dva mjeseca u BiH će se ponovo pričati o smanjenju poreza na dodatnu vrijednost (PDV), jer su na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, koja je zakazana na ponedjeljak, izmjene Zakona o PDV-u koje podrazumijevaju stopu od pet odsto na osnovne životne namirnice i lijekove te 22 odsto na luksuznu robu.

Riječ je o zakonu koji je predložio SDS-ov poslanik u Parlamentu BiH Mirko Šarović, a koji je po hitnom postupku usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH 9. marta. Isti taj zakon izglasan je i u Domu naroda u prvom čitanju 24. marta. To zakonsko rješenje predloženo je sa ciljem ublažavanja posljedica enormnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica u BiH posljednjih mjeseci.

- Reklama -

Trenutna stopa PDV-a u BiH je 17 odsto na sve proizvode bez obzira na to da li su osnovni ili luksuzni. U BiH se pričalo i o ukidanju akciza na gorivo, ali to zakonsko rješenje zapelo je u parlamentarnoj proceduri na nivou BiH i niko ga u posljednje vrijeme ne spominje, dok cijene goriva nastavljaju da rastu.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Dušanka Majkić rekla je da su delegati SNSD-a donijeli amandmane koji su usklađeni sa zaključcima sa posebne sjednice Narodne skupštine RS, koja je održana 18. marta.

– SDS je predložio taj zakon o izmjeni PDV. Nakon toga parlament Srpske je održao posebnu sjednicu kako se mi ne bi igrali procentima. Poslanici su tada usvojili zaključke da bi nulta stopa poreza trebalo da bude na osnovne životne namirnice i lijekove, a viša, 22 odsto, na luksuznu robu – rekla je “Glasu” Majkićeva.

Ona je navela da će te amandmane iznijeti na sjednici Komisije za finansije i budžet u četvrtak, a zatim u ponedjeljak i na sjednici Doma naroda.

– Očekujem da će proći i amandmani i zakon. Tu bi trebalo da se završi sva ta procedura u vezi s tim zakonskim rješenjem – poručila je Majkićeva.

Narodna skupština RS predložila je da se po nultoj stopi PDV-a oporezuje promet i uvoz lijekova, brašna, hljeba, mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja te soli, šećera, dječije hrane i opreme za novorođenčad kao i sjemena i sadni materijal.

Po višoj stopi PDV-a od 22 odsto, prema zaključcima, treba da se oporezuje promet i uvoz vina i alkoholnih pića, visokokvalitetnih cigara i cigarilosa, luksuznih parfema, toaletne vode i kozmetike, odjeće te obuće od krzna i kože reptila, nakita, satova te luksuznih vozila.

Potrebno pola godine

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ranije su poručili da im je potrebno najmanje pola godine da ispune sve uslove kako bi mogli da primjenjuju planirane izmjene Zakon o PDV-u.

– UIO bi , između ostalog, trebalo da izmijeni dva softvera. Za to je potrebna i određena suma novca – rekao je ranije načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime