Svemoguće akcize: Obećali su da će nas se više rađati ako se usvoje, a evo gdje smo sada

Prije dvije godine, povećane su putarine na gorivo za 0,18 KM po litri, zbog navodne cestogradnje, iako se javnost i dio struke žestoko protivio takvom potezu.

Gotovo pa nevjerovatni argumenti izvlačili su se kako bi se javnost uvjerila da je Zakon o akcizama prijeko potreban.

Dio zvaničnog objašnjenja zbog čega treba uvesti novi namet na gorivo je i sljedeći:

“Stoga ne bi bilo utemeljeno da se uvećanje akciza i cestarina posmatra kao udar na stanovništvo, jer cilj zbog kojeg se uvodi u potpunosti opravdava razloge uvođenja, a navedene prednosti koje izgradnja ove vrste infrastrukture nosi sa sobom ukazuju na to da je realno očekivati poboljšanje standarda stanovništva kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih prihoda, izgradnju dodatne infrastrukture u vidu izgradnje vrtića, škola, bolnice, domova za stare i iznemogle osobe i drugo, i u krajnje očekivani rast standarda stanovništva će možda potaknuti i natalitet, što je izuzetno važno za BiH s demografske tačke gledišta”.

Ovo je naveo ekonomski analitičar Faruk Hadžić danas na dan kada je stupio novi Zakon o akcizama 2018.godine.

Međutim, nije baš sve bilo bajno.

“Ono što je zvanični podatak da je u 2018. godini EU izdala 53.000 dozvola za naše državljane, da je rođeno 603 manje djece nego u 2017. godini, a da je samo za prvih devet mjeseci 2019. godine rođeno manje 835 djece u odnosu na isti period 2018. godine” naveo je Hadžić

 

 

 

 

(6yka.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime