spot_img
spot_img

Шведска влада нема ниједан службени аутомобил, а у БиХ…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Најновији приједлог Саше Магазиновића да се пропише означавање службених возила у БиХ наљепницом или на други одговарајући начин наишло је на одобравање јавности у нашој земљи.

На овај начин биће спријечене бројне злоупотребе али и неправилности у кориштењу аутомобила у власништву Институција Босне и Херцеговине. Чест је наиме случај да запосленици државних институција користе ова возила у приватне сврхе, у вријеме годишњих одмора, за породичне потребе и сл. Неријетко се дешава и да се давањем права на кориштење службеног возила ‘купује наклоност’ у оквиру појединих институција, стајало је у образложењу Саше Магазиновића.

Нико са сигурношћу не може рећи тачан број службених возила која користе институције власти у државне, ентитетске, кантоналне и општинске сврхе , као и руководиоци јавних компанија у БиХ.

Једина поуздана евиденција о броју службених аутомобила јесте она БИРН-ова база, која садржи податке о возним парковима неколико стотина институција и јавних компанија. Њихова база службених аутомобила заснована је на документима о одржавању возног парка које институције објављују на Порталу јавних набавки. Ови подаци редовно се освјежавају.

Тако према овој евиденцији, у БИХ има 3.548 службених аутомобила, док је просјечна цијена аутомобила кориштених у службене сврхе нешто мало нижа од 25.000 EUR (прецизније 48.643 КМ).

Највећи број се односи на путничка возила – 1509 аутомобила укупне вриједности од скоро 18,5 милиона КМ.

Према БИРН-овој датабази најскупљи аутомобил набављен је за тадашњег Предсједника Републике Српске Милорада Додика. Вриједност таквог ауотмобила је 258 хиљада КМ.

Други по вриједности је аутомобил Волксwаген Пхаетон које је набавио Генерални секретаријат Савјета министара. Вриједност таквог аутомобила је 218.790 КМ. Затим слиједе још три аутомобила чија је вриједност изнад 200.000 КМ а ради се о Аудијима А-8 (два за Генерални секретаријат Владе РС и један за Предсједништво БиХ).

Службени аутомобили постали су статусни симболи овдашњих властодржаца, па тако никога од Бх политичара није ни почешало када се Папа Фрањо довезао са сарајевског аеродрома у јефтином Форду, док су они око њега летали у бијесним лимузинама са све припадајућим ротацијама.

“Ја идем са аудијем осам са аеродрома а папа иде у неком тамо ауту. Шта рећи на то све? То је порука свима нама уистину” изговорио је тадашњи хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић. Како иронично.

Ни политичари у Хрватској нису имуни на ове, за њих, слатке бољке. Доказ за то јесте и најновија афера са куповином Аудија А6 тројици од петорице потпредсједника Сабора. Хрватски РТЛ објавио је како у Влади Хрватске коју чини 20 министарства број службених аутомобила прелази 4000!

Словенија на примјер, за штићене особе на располагању има пет аутомобила, Данска за 20 министарстава – 20 аутомобила.

Можда и најзанимљивији одговор стигао је РТЛ-у из Шведске.

“Немамо ниједан службени аутомобил. За превоз министара одговорна је шведска безбједносна служба.”

Паметном доста.

 

 

 

 

(6yka.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img