spot_img
spot_img

Sve veće socijalne razlike: Jedni rade za minimalac, drugi dobiju 200 puta više

Published:

spot_img

U Srpskoj svaki drugi zaposleni zarađuje ispod 610 KM, što nije dovoljno ni da se podmire troškovi za hranu jedne četvoročlane porodice.

Naime, u okviru sindikalne potrošačke korpe trošak prehrane iznosi skoro 700 KM, što je kudikamo manje od plata koje u RS zarađuje više od 125.800 radnika.

U posebno teškoj poziciji su oni koji mjesečno dirinče za minimalac i manje od toga, a koji svojim platama teško mogu pošteno i da se najedu.

Marko S. vozač iz Banjaluke čija je plata 400 KM, kaže da ovim parama može samo da se životari.

– Supruga čisti jedan lokal, za platu od 250 KM. Naša primanja taman su dovoljna da platimo režije i obezbjedimo dovoljno osnovnih životnih namirnica. Svakog mjeseca nešto para moramo da ostavimo sa strane, za dijete koje ide u osnovnu školu. Ostalo kupujemo kad i koliko možemo, kao i veliki broj radnika u RS – kaže naš sagovornik.

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da je u decembru lane za minimalac i manje od toga radilo 26.470 radnika, dok se plata 99.360 njih kretala u rasponu od 371 do 610 KM.

U Savezu sindikata RS kažu da je poražavajuće da polovina zaposlenih radi za platu daleko manju od iznosa troškova prehrane za četvoročlanu porodicu.

– Posebna priča je oko 25,5 odsto radnika koji su članovi sindikata, a koji mjesecima, čak i po godini ne primaju platu i ne uplaćuju im se doprinosi. Zvaničnom statistikom nisu obuhvaćeni ni oni ni, kako se procjenjuje, oko 80.000 radnika koji rade na crno. Činjenica je da je životni standard radnika sve lošiji – kaže stručni saradnik za ekonomska pitanja u ovom savezu Božana Radošević.

Za razliku od njih, više od 63.000 zaposlenih radi za platu veću od 1.000 KM. Među njima ima i onih koji od prvog do prvog zarade i po više desetina hiljada KM, a koji su u najvećem broju slučajeva zaposleni u bankarskom sektoru.

Ekonomisti objašnjavaju da je u Srpskoj na snazi jako socijalno raslojavanje, gdje smo izgubili srednju klasu.

Pad potrošnje

Za samo četiri godine, prosječna mjesečna potrošnja u BiH pala je za više od deset odsto. Statistika pokazuje da su prosječni mjesečni izdaci po domaćinstvu 2011. iznosili 1.569, a u 2015. godini 1.408 KM. Pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu sklizao za čak 15,8 odsto. Tako je domaćinstvo u BiH u 2011. za hranu u prosjeku mjesečno trošilo 493, a tokom 2015. godine 415 KM. Mjesečna potrošnja mesa pala je za 33 KM, mlijeka za 16, voća za deset KM.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img