Svaki 10. građanin BiH ima oružje po zakonu!

Podaci istraživanja Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja. Procjena je da je u Bosni između 150.000 i 750.000 komada u nelegalnom posjedu. BiH mora da uvede oštrije kazne.

U Bosni i Hercegovini registrovano je 341.324 komada oružja. Kako je Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja BiH izračunao, to znači da oko 10,4 odsto građana ima isprave o oružju, ili da svaki deseti građanin u BiH ima oružje po zakonu!

- Reklama -

– U Federaciji BiH prebrojali smo 168.548 komada oružja, u Republici Srpskoj 168.550, a u Brčko distriktu 4.226 komada. Od kantonalnih MUP, u Tuzlanskom kantonu je najveći broj legalno registrovanog oružja – 37.415 komada – kaže Ermin Pešto, predsedavajući ovog Koordinacionog odbora i zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

Procjenjuje se, naglasio je on, da je u BiH u nelegalnom posjedu između 150.000 i 750.000 komada malog i lakog oružja.

Sociolog Ivan Šijaković kaže, za “Novosti”, da problem društva u BiH nije zakonito oružje koje posjeduju građani, već upravo ono nelegalno kojeg ima duplo više nego legalnog.

– Zbog ogromne količine nelegalnog oružja u BiH imamo i problem sa kriminalom, jer osobe iz kriminalnog miljea, nažalost, lako dolaze do tog nelegalnog oružja. Osim toga, nelegalno oružje je dostupno i mlađoj generaciji. BiH mora ozbiljno da poradi na zakonu o posjedovanju oružja i da uvede oštrije kazne za građane ako se kod njih pronađe nelegalno oružje. Samo oštrijim kaznama može se suzbiti i posjedovanje nelegalnog oružja – kaže Šijaković.

UNIŠTENO 14.000 TONA

UNDP sa Ministarstvom odbrane BiH radi na uništavanju viškova nestabilne municije u BiH putem domaćih kapaciteta i regionalne saradnje, a u proteklih 10 godina u BiH je uništeno više od 14.000 tona viška nestabilne municije.

Kad se govori o prikupljanju i uništavanju oružja u BiH, tokom 2017. godine realizovane su tri velike akcije u okviru kojih je prikupljen i uništen 10.801 komad i dio oružja, što u odnosu na ranije godine predstavlja izuzetan rezultat.

Upoređujući ovogodišnji rezultat sa onima ranijih godina, Ermin Pešto je napomenuo da je od 2013. do 2016. godine, kad je sprovođena koordinisana kampanja podizanja svjesti građana na prikupljanju i zbrinjavanju nezakonitog naoružanja, širom BiH ukupno prikupljeno i uništeno više od 11.000 komada i dijelova malog i lakog oružja.

Akcije prikupljanja i uništavanja naoružanja tokom 2017. godine sprovedene su u aprilu, julu i decembru uz podršku Evropske komisije, UNDP i Regionalnog centra za kontrolu lakog i malog naoružanja Sisak.

– Realizacijom tih akcija dat je veliki doprinos poboljšanju cijelokupne stabilnosti u BiH i regionu. Prikupljanje i uništavanje ove količine malog i lakog oružja rezultat je uspješnog rada svih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine naoružanjem – rekao je Pešto.

Kad je riječ o zakonima koji regulišu legalno posjedovanje naoružanja, zamjenik ministra bezbjednosti je napomenuo da je BiH specifična i da 12 zakona reguliše pitanje oružja u posjedu građana, od kojih je devet usklađeno sa direktivama EU.

Rukovodilac Sektora UNDP za pravdu i bezbjednost Slobodan Tadić naglasio je da je BiH lider u regionu kad je riječ o strateškim dokumentima o pitanju kontrole malog i lakog naoružanja.

Tadić je istakao da UNDP podržava sve reformske procese koje sprovode Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbjednosti i angažovan je na kontroli naoružanja u BiH.

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime