Sutra nastavak suđenja za ratni zločin nad Srbima u Orašju

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno iznošenje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH protiv desetorice pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Na ročištu održanom 13. aprila, tužilac Milanko Kajganić uložio je više od 200 materijalnih dokaza, a većina branilaca je skoro na sve uložila prigovore, navodeći kao razloge problem nezakonitosti, autentičnosti i relevantnosti.

- Reklama -

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu, učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Suđenje će početi u 9.30 časova.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime