Suspenzija Šengena - hladan tuš za vozače iz BiH - nula49.com
spot_img
spot_img

Suspenzija Šengena – hladan tuš za vozače iz BiH

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Suspenzija Šengena na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, za koju se definitivno odlučila Slovenija, a čemu je prethodila najava Italije Sloveniji o privremenom nadzoru na granici, predstavlja hladan tuš za bh. prevoznike.

Oni, zapravo, strahuju da će ponovo čekati u dugim kolonama, što bi im donosilo gubitak i novca i vremena, mada, bar za sada, nema najava da će kontrole biti onakve kao što su bile nekad.

U svakom slučaju, slovenačka Vlada odlučila je da će od subote uvesti nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, a to će, kako je odlučeno na sjednici Vlade, trajati najmanje deset dana.

Italija je, prethodno, obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na deset dana s mogućnošću produženja, i to zbog pojačanih migracija, ali i zbog straha od terorizma.

Zabrinulo je sve to Nikolu Grbića, predsjednika Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, koji ističe da je riječ o katastrofalnim odlukama.

“Vraćanje kontrola na slovenačkoj ili nekim drugim granicama predstavlja katastrofu za prevoznike. To predstavlja gubitak vremena, ali i novca”, rekao je Grbić za “Nezavisne novine”.

Razočaran je i Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske.

“Bojimo se da će to dodatno otežati protok robe i ljudi prema EU, i obrnuto, prema Republici Srpskoj i BiH”, kaže Mijić za “Nezavisne novine”.

Dejan Šajinović, novinar koji godinama prati teme koje se odnose na EU, ističe da suspenzija Šengena svakako jeste zabrinjavajuća, jer, kako dodaje, uvođenje kontrola na internim granicama EU urušava sam koncept slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala unutar EU, koji je u samoj srži evropskog projekta, posebno kad je riječ o jedinstvenom evropskom tržištu.

“Već sam imao priliku da doživim na slovenačko-austrijskoj granici kako austrijski policajci rutinski provjeravaju automobile, i to na mjestu gdje ste ranije prolazili, a da niste ni primijetili da ste prešli iz jedne u drugu evropsku državu. Za ljude iz BiH uvođenje još jedne kontrole na granici sa Slovenijom nas na neki način vraća u period prije ulaska Hrvatske u Šengen, pa će vas na slovenačkoj granici dočekati kontrola”, rekao je Šajinović.

Slovenački bezbjednosni stručnjak Boštjan Perne kazao je za tamošnje medije da je Šengen propao kao ideja.

“Šengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja evropskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da imamo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Šengen je propao kao ideja. Možda neke granične prelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema”, rekao je Perne.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar u srijedu poslijepodne potvrdio da će Slovenija uvesti granične kontrole prema Hrvatskoj i Mađarskoj nakon što je njegov italijanski kolega Mateo Pjantedozi najavio istu mjeru prema Sloveniji.

Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenačke i italijanske bezbjednosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju, te su uveli ovu mjeru zbog prevencije terorizma i organizovanog kriminala.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kazao je na sastanku s kolegama u Luksemburgu da te kontrole neće biti istovjetne onima koje su se sprovodile prije Šengena.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da je privremeno uvođenje graničnih kontrola moguće na osnovu Zakonika o šengenskim granicama i to ako se pojavi ozbiljna prijetnja nacionalnoj bezbjednosti i javnom poretku.

“U slučaju neposredne opasnosti, država članica granične kontrole može uvesti jednostrano”, naveo je Plenković.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img