spot_img
spot_img

Sudije, tužioci i saradnici ubrali 1,45 miliona KM

Published:

spot_img

Na račune sudija, tužilaca i saradnika zaposlenih u pravosudnim institucijama na nivou BiH slilo se 1,45 miliona maraka na osnovu pravosnažnih presuda u sudskim sporovima kojima su dobili pravo na naknade za odvojeni život, topli obrok i prevoz.

Zaposleni u pravosuđu tužili su BiH zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH iz 2013. godine. Tom odlukom je utvrđeno da i oni, kao i ostali radnici u institucijama BiH, imaju pravo na naknade.

Savjet ministara BiH usvojio je na posljednjoj sjednici informaciju Ministarstva finansija i trezora o isplatama naknada za prevoz, topli obrok i odvojeni život na osnovu sudskih presuda.

– Na osnovu pravosnažnih presuda Suda BiH donesenih na osnovu tužbi koje su podnijeli stručno osoblje zaposleno u Sudu BiH i zaposleni u Tužilaštvu BiH do sada je isplaćeno 1,45 miliona maraka – naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Podaci Ministarstva finansija i trezora pokazuju da je za glavnicu isplaćen gotovo milion KM, a ostatak se odnosi na zatezne kamate i troškove sudskog postupka. U ovom resoru Savjeta ministara upozoravaju da bi se situacija mogla još zakomplikovati.

– Navedeni izdaci biće još veći ako Apelaciono odjeljenje Kantonalnog suda u Sarajevu potvrdi prvostepenu presudu sarajevskog Opštinskog suda na osnovu tužbi sudija Suda BiH – istakli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Primanja zaposlenih u pravosuđu BiH regulisana su Zakonom o platama i drugim naknadama od 2005. godine, izuzimajući radnike Ustavnog suda BiH. Zakon je proglasio visoki predstavnik u BiH, a njime nisu bile predviđene naknade za prevoz, topli obrok i odvojeni život. Ustavni sud BiH je u januaru 2013. utvrdio da taj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH i da su zaposleni u pravosuđu diskriminisani. Parlamentu BiH je naloženo da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja navedenih odluka izmijeni taj zakon i omogući isplatu naknada. Savjet ministara BiH utvrdio je, međutim, tek u septembru 2016. izmjene i dopune zakona koje su Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvojene u novembru iste godine, ali Dom naroda još nije obavio svoj posao.

Naknada za odvojeni život, na koju pravo stiču svi koji žive najmanje 80 kilometara od Suda i Tužilaštva BiH, trebalo bi da iznosi 300, troškovi smještaja 400, a prevoz u prosjeku 53 marke mjesečno, dok bi za topli obrok po danu bilo izdvajano šest maraka.

Ranija analiza Ministarstva pravde BiH pokazala je da će prema novom zakonskom rješenju za odvojeni život i troškove smještaja 26 zaposlenih sudija i tužilaca biti potrebne dodatne 255.964 KM godine, za prevoz 198.220, a za topli obrok 559.289, odnosno ukupno 1,01 milion maraka.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da nije dobro za jednu zemlju da je tuže njene sudije i tužioci.

– Jednako veliki problem je isplata velike odštete, s obzirom na kamate. To je visoka suma za BiH i ovo pitanje treba regulisati do kraja da ne bi bili ponavljani ovakvi slučajevi i da novac iz budžeta ne bi bio trošen za nepotrebne sporove – rekao je Prodanović.

Parnice

BiH i njene institucije izgubile su lani 112 parnica koje su u sudovima pokrenule druge institucije, radnici i građani zbog neodgovornih poteza funkcionera i činovnika, a ti propusti koštaće poreske obveznike gotovo 20 miliona maraka.

Protiv BiH i njenih institucija podneseno je 312 tužbi, a kao tužilac se pojavljuju u 99 predmeta. Gotovo trećina predmeta se odnosila radno-pravne odnose.

Isplaćeni novac

986.626 KM – glavnica

454.558 KM – zatezna kamata

15.760 KM – troškova postupka

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img