spot_img
spot_img

Судија Ниамбе: Наредила бих да се Младићу понови суђење

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Жалбеним већем Механизма за кривичне судове у Хагу, које је данас потврдило казну доживотног затвора некадашњем главном команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, предсједавала је судија Присца Матимба Ниамбе, која је имала супротно мишљење од осталих чланова Вијећа.

Судија Ниамбе у свом издвојеном мишљењу навела је да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским вијећем.”Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног вијећа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским већем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату”, навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-ак страна.

Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног вијећа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Ниамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног вијећа.

Поред осталог, она је навела да се, супротно ставовима већине чланова Вијећа, не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, муслимана.

Додала је и да не сматра да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава жељело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ и Ратног предсједништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде.

“Сходно томе, не могу да закључим да је било какво ‘присилно премјештање’ доприњело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге Срба с траженом посебном намјером”, написала је Ниамбе у издвојеном мишљењу.

Судија Присца Матимба Ниамбе рођена је 31. децембра 1951. године у Замбији.

За судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове изабрана је 2011. године, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

Син Ратка Младића, Дарко Младић рекао је за да је судија Ниамбе имала храбрости да каже “све сте радили погрешно и ово нису те чињенице”, и на томе јој честитао.

 

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img