Sud naredio prekid ilegalnog emitovanja Evropskog prvenstva u košarci

Opštinski sud u Sarajevu donio je rješenje o određivanju mjera osiguranja United Medie protiv JP Hrvatske telekomunikacije d.d Mostar, Elta – Kabel d.o.o. Doboj, Blicnet d.o.o. Banjaluka i Telrad Net d.o.o. Bijeljina.

Opštinski sud u Sarajevu je, na zahtjev United Media S.a.r.l. Luxemburg, donio rješenje o određivanju mjera osiguranja kojim se privrednim društvima JP Hrvatske telekomunikacije d.d Mostar, Elta – Kabel d.o.o. Doboj, Blicnet d.o.o. Banjaluka i Telrad Net d.o.o. Bijeljina nalaže da odmah prekinu sa distribucijom prenosa utakmica Evropskog prvenstva u košarci 2017.

- Reklama -

Opštinski sud u Sarajevu, u pravnom postupku predlagača osiguranja United Media S.a.r.l. Luxemburg, odredio je privremenu mjeru osiguranja, i u skladu sa odredbama člana 273. stav 1. tačka 1. ZPP-a zabranio protivnicima osiguranja – privremenim društvima JP Hrvatske telekomunikacije d.d Mostar, Elta – Kabel d.o.o. Doboj, Blicnet d.o.o. Banjaluka, Telrad Net d.o.o. Bijeljina distribuciju prenosa utakmica Evropskog prvenstva u košarci 2017. godine iz programa emitera koji nemaju regulisana prava za emitovanje ovog sadržaja u Bosni i Hercegovini.

Ova mjera, kako piše u rješenju Opštinskog suda, ostaje na snazi do odluke Suda po prijedlogu za određivanje sudske mjere osiguranja.

Rješenje i privremena mjera osiguranja stupaju na snagu danom donošenja (5. septembar 2017.) i primjenjuje se odmah po prijemu prepisa ovog rješenja.

U obrazloženju sudske odluke stoji da je United Media protiv protivnika osiguranja podnijela prijedlog donošenja privremene mjere osiguranja i mjere osiguranja, gdje stoji da su svi protivnici osiguranja kablovski/IPTV operateri koji kontinuirano i neovlašteno distribuiraju prenos utakmica Evropskog prvenstva u košarci 2017. godine, jer nemaju licencu nosioca prava na Zaštićenom sadržaju.

Predlagač osiguranja, United Media S.a.r.l. Luxemburg, je isključivi nosilac licence za emitovanje Zaštićenog sadržaja u BiH, i kablovski/IPTV operateri mogu distribuirati samo prenose koje emituje predlagač osiguranja.

Društvo Direct Media, koje je Svjetska košarkaška federacija (FIBA) ovlastila za prodaju TV prava od 4. septembra 2017. godine je sa predlagačem osiguranja (United Media) zaključio Ugovor o kupovini ekskluzivnih prava za emitovanje utakmica EP u košarci 2017.

U obrazloženju sudskog rješenja stoji da se ovim dokazuje ispunjenost uslova iz člana 296. stav 1. tačka 1. ZPP-a, odnosno ekskluzivno pravo predlagača osiguranja na emitovanje Zaštićenog sadržaja na teritoriji BiH, što uključuje pravo da se emitovanje i distribucija emitovanja zabrani svim drugim subjektima.

U sudskom rješenju stoji da su protivnici osiguranja prouzrokovali štetu United Media-i na način što su 1. i 2. septembra 2017. godine kao kablovski/IPTV operateri neovlašteno i suprotno izričitoj zakonskoj zabrani vršili distribuciju Zabranjenog sadržaja distribucijom TV kanala iz susjednih država (RTS i HRT), iako su znali da ekskluzivna prava na emitovanje ovih sadržaja ima United Media za teritoriju Bosne i Hercegovine.

Oni su bili dužni zatamniti Zaštićeni sadržaj, kako nalažu pravila Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine.

Prava na emitovanje Zaštićenog sadržaja su teritorijalna, stoji u obrazloženju sudske presude.

Tako HRT ima prava za Hrvatsku, a RTS za Srbiju. Međutim, protivnici osiguranja zloupotrebljavaju pravo distribucije HRT i RTS, te su tako Zaštićeni sadržaj tih zemalja prenijeli na BiH, iako za to nisu dobili ovlaštenje vlasnika prava, što se vidi iz potvrde Direct Media.

Time su bez plaćanja određene naknade imali pristup Zaštićenom sadržaju za koji je predlagač osiguranja platio značajnu naknadu za emitovanje na teritoriji BiH.

United Media-i je time prouzrokovana značajna materijalna šteta, čija će tačna visina biti utvrđena vještačenjem vještaka finansijske struke u toku odlučivanja o tužbenom zahtjevu po tužbi koja će biti podnesena nakon određivanja predloženih mjera osiguranja.

Neovlaštena distribucija Zaštićenog sadržaja izvršena je na cijelom prostoru na kojem pružaju uslugu kablovske/IPTV televizije, a posljedice po predlagača osiguranja nastupile su prevashodno na teritoriji Kantona Sarajevo, gdje djeluje njegov agent za distribuciju za Bosnu i Hercegovinu – Sport Club d.o.o. Sarajevo, kao i marketinški agent CAS Media Sarajevo, putem kojih bi prikupio i primio naplatu prihoda koji su bili očekivani od emitovanja Zaštićenog sadržaja.

Predlagač osiguranja (United Media) dostavio je Sudu i izjave svjedoka sa snimcima iz kojih se vidi neovlaštena distribucija Zaštićenog sadržaja od strane protivnika osiguranja (HT Mostar, Elta-Kabel, Blicnet i Telrad). Navedeni operateri su istrajali u ilegalnog emitiovanja prenosa utakmica i nakon upozorenja. U obrazloženju rješenja Opštinskog suda u Sarajevu stoji da je čak Hrvatska radiotelevizija (HRT) upozorila protivnike osiguranja da prestanu neovlašteno distribuirati njen signal, s obzirom da nema prava na emitovanje Zaštićenog sadržaja u BiH. Neovlašteno emitovanje je nastavljeno.

Sud podsjeća da je predlagač osiguranja (United Media) privredno društvo koje je emiter kanala Sport klub, koji se distribuira između ostalog i na teritoriji BiH putem kablovskih/IPTV operatera. Za potrebe svoje programske šeme predlagač osiguranja kupuje prava na emitovanje raznih sportskih sadržaja od njihovih vlasnika – raznih sportskih asocijacija i njihovih agenata. Tako je predlagač osiguranja za Zaštićeni sadržaj kupio ekskluzivna prava, između ostalog i za teritoriju Bosne i Hercegovine, pa u skladu s tim jedini ima licencu za emitovanje Zaštićenog sadržaja na teritoriji BiH. Iz priloženih dokaza Sud je utvrdio da su HT Mostar, Elta-Kabel, Blicnet i Telrad neovlašteno vršili distribuciju prenosa utakmica Evropskog prvenstva u košarci 2017. kao Zaštićeni sadržaj, te distribucijom kanala iz susjednih država (HRT i RTS) emitovali utakmice, iako su bili dužni zatamniti zaštićeni sadržaj.

 

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime