spot_img
spot_img

Суд БиХ издао наредбу за изузимање документације Владе и Скупштине Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво БиХ саопштило је да је, у складу са законом, Суду БиХ упутило захтјев, те је овај суд издао наредбу за изузимање одређене документације Владе Републике Српске, Народне скупштине Српске и више политичких партија, а у оквиру предмета у којем поступа Тужилаштво БиХ.

Додају да се „не ради се о претресању просторија или особа, него искључиво о изузимању предмета у складу са одредбама Закона о казненом поступку БиХ”.

-У извршењу наредбе поступа Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ. Више информација или детаља, не можемо давати – наводе из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва БиХ огласили су се поводом информација да СИПА-а изузима документацију из одређених странака у Републици Српској, у оквиру истраге у предмету “рушење уставног поретка БиХ”.

Припадници СИПА јуче су боравили у просторијама Народне партије Српске (НПС) Дарка Бањца. Како сазнаје Српскаинфо, припадници СИПА су тражили страначке документе како би утврдили овлаштену особу за представљање политичке партије, а што је Дарко Бањац.

Осим тога, они су тражили одлуке страначких органа о подржавању закључака с посебне сједнице Народне скупштине, на којој су подржани закључци о повлачењу надлежности са БиХ на Републику Српску.

Тужилаштво БиХ отворило је истрагу након што је Народна скупштина Републике Српске усвојила закључке који се односе на враћање надлежности са нивоа БиХ.

Након што су претходних дана саслушани Ненад Нешић (ДНС) и Мирко Шаровић (СДС), данас је тужиоцима изјаву дао Бореновић предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. Они су саслушани у Тужилаштву БиХ у својству свједока због посебне сједнице Народне скупштине.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас Срни да је добио позив за саслушање у Тужилаштву БиХ.

Касиповић је навео да ће наредне седмице у Тужилаштву БиХ дати исказ као свједок.

-У позиву Тужилаштва БиХ наведено је да сам као свједок позван за саслушање на основу Закона о кривичном поступку БиХ у предмету који се у Тужилаштву БиХ води против више лица због сумње да су починили кривично дјело напад на уставни поредак – рекао је Касиповић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img