spot_img
spot_img

Странке већ урачунале гласове из иностранства

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Право гласа из иностранства на локалним изборима у Босни и Херцеговини имаће нешто више од 100.000 бирача, а политичке партије већ знају колико ће тих гласова и из којих мјеста добити, што, како сматрају стручњаци, довољно говори о чему се ради, истовремено наглашавајући да су много већи проблеми случајеви крађе идентитета која се не може урадити без неке од институција, углавном локалних администрација.

Из неколико извора нам је потврђено како се ради када су у питању бирачи из иностранства.

Суштина је у томе да политичке партије, углавном оне велике са развијеном инфраструктуром, шаљу своје емисаре у мјеста ван Босне и Херцеговине гдје има пуно људи који су некад живјели у БиХ, а који уз помоћ разних удружења, истакнутих појединаца па и вјерских заједница окупљају људе и региструју их за гласање. Касније, када ти људи ван БиХ добију бирачки материјал, поново се уз организацију политичких емисара, вјерских ауторитета, удружења или истакнутих појединаца окупљају и заједно попуњавају листиће, а често и не присуствују томе. Након гласања, попуњени бирачки материјал уредно се шаље Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ, а гласови се евидентирају као валидни.

“Институт гласања из иностранства је добар, али се злоупотребљава, и треба да се укључе институције, прије свих МУП и Тужилаштво. Уколико има воље то се може ријешити, али тако да одговарају не само појединци који то раде, већ и странке које то све организују и без чије подршке се то не може урадити. Политичке партије у БиХ које се тиме баве већ знају на колико таквих гласова могу да рачунају”, рекао је Вехид Шехић, бивши предсједник ЦИК БиХ, за “Независне” .

Наглашава да су много већи проблеми у крађи идентитета, који нису ријеткост, јер је велики број грађана без њиховог знања пријављен за гласање из иностранства, а то се не може урадити без неке од институција које имају личне податке грађана, што ствар чини још гором.

“Све док се због тога не почну санкционисати политички субјекти ми ћемо имати ову ситуацију”, истакао је Шехић.

О бирачима из иностранства јуче је било говора и на сједници ЦИК-а БиХ.

Као институција која је одговорна за тачност, ажурност и укупни интегритет централног бирачког списка за територију Босне и Херцеговине, а потпуно уважавајући и препоруке из Завршног извјештаја ОСЦЕ/ОДИХР-а (Изборне посматрачке мисије) из 2018, Централна изборна комисија БиХ је први пут на својој веб-страници објавила Извод регистрованих бирача за гласање изван БиХ, саопштено је из ЦИК-а.

Они додају да су се у овом изборном циклусу суочили са енормним бројем пријава за гласање ван Босне и Херцеговине, “које су упркос кашњењу у усвајању буџета и кашњењу у ангажовању додатног особља и опреме успјели да обраде у законском року”.

У оквиру ове активности уочен је, како кажу, велики број пријава које су указивале на могуће злоупотребе у изборном процесу.

“Стога је управо Централна изборна комисија БиХ својим активностима и чињеницом да је списак регистрованих бирача за гласање изван БиХ први пут учинила јавности доступним подстакла све актере у изборном процесу (бираче, политичке странке, невладин сектор, медије) да изврше увид у Централни бирачки списак и да реагују уколико постоје сумње у тачност бирачког списка”, додају из ЦИК-а.

У року остављеном за жалбе Централна изборна комисија БиХ је примила више од 3.500 поднесака које у овом тренутку разматра.

И Жељка Цвијановић, предсједница РС, рекла је да су алармантни подаци на које упозоравају у појединим локалним заједницама попут Братунца и Станара, гдје је много већи број људи који су пријављени за гласање у иностранству, него што је то био случај икад раније.

“На сцени је очито нека манипулација и ми очекујемо од контролних органа да провјере шта је у питању. Очекујемо да се сви они који су неком недозвољеном радњом стављени на те спискове као прво врате у редовну процедуру за начин гласања, те да се утврди ко је одговоран за такве ствари”, рекла је Цвијановићева, додајући да треба бити опрезан и утврдити ко све има приступ таквим подацима, на који начин се праве ти спискови и како неко ко традиционално гласа одједном буде на списку за гласање негдје вани.

Претходних дана бројне политичке партије негодовале су због, како су истакли, очигледних малверзација, а јуче су на ту тему говорили и у СДП-у, па је тако Нермин Никшић, предсједник ове странке, позвао ЦИК да омогући свим бирачима који утврде да је дошло до злоупотребе њихових података да то пријаве без обзира на рок који је наведен на службеној страници.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img